Izaberite stranicu

Предсједнички избори у Црној Гори, поред бројних политичких тема, показују отворену антицрквену кампању оног кандидата који је уједно и актуелни предсједник државе. Његови наступи као и говори његових промотера, Српску Православну Цркву још увијек означавају као државног непријатеља, црквене обреде као назадну и превазиђену праксу, а очигледно је да и даље претендују да са државних позиција уређују унутрашње ствари Цркве. Све се то коси са државним Уставом и утврђеним добрим обичајима грађанског друштва.

У посљедњих неколико година, уз Божију помоћ, пуно тога се промијенило набоље у односу Цркве и државе Црне Горе. Међутим, крајње нецивилизована реторика политичара који тражи нови, заправо трећи, мандат од грађана, уноси немир и зебњу међу свештенством и вјерницима, да би његова свађалачка политика могла вратити подјеле и дуготрајну кризу у црногорско друштво. Увјерени смо да је таква политика већ превазиђена, што ће грађани и потврдити на предстојећим изборима.

Зато понављамо наш недавни позив вјерницима и другим људима добре воље, да изађу и на други круг предсједничких избора, искористе право и одговоре на обавезу коју им прописују Устав и начела демократског друштва, чувајући својим избором принципе одвојености и међусобног уважавања Државе и Цркве.

Pin It on Pinterest

Share This