Select Page

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије присуствовао је синоћ, 30. марта, представљању књиге проф. др Лидије Томић „Књижевни простори   ̶   анализе и тумачења“. Представљање књиге је уприличено у Плавој сали Српске куће у Подгорици, а у организацији издавача овог дјела, Матице српске ─ Друштва чланова у Црној Гори.

На промоцији књиге су говорили: др Марко Недић, др Горан Радоњић, др Радоје Фемић и др Лидија Томић, аутор. Одломке из књиге читали су студенти Студијског програма за српски језик и јужнословенске књижевности: Јелена Шаковић и Теодора Вујачић, док је модератор вечери била мр Бојана Пејовић.

„Лидија Томић је својим прегледним и јасним тумачењем есејистичке и критичке рецепције, тачније речено стваралачке критичке интерпретације појединих есејистичких и критичких радова српских писаца о значајним делима наше књижевне традиције, истраживачима и тумачима наше књижевне прошлости и савремености открила многе могућности нове критичке методологије и њене функције у данашњем истраживању  и тумачењу књижевности”  ̶  наводи др Недић, преноси Матица српска ─ Друштво чланова у Црној Гори.

Он додаје да се овом књигом потврђује интерпретативна визија професорке Томић да књижевност, настајалу на српском језику, протумачи у њеном природном, развојном и поетичком току и најзначајнијим тематским, жанровским и стилским особинама.

„Метафора пута у прошлој књизи и простора у овој имплицира да проф. Томић сматра да је циљ бављења књижевношћу да пружи једну врсту путоказа ка једном посебном умјетничком свијету, као и да понуди једно мапирање тог свијета. Све са циљем да се читалац оријентише, да открива вриједности, па и да их проблематизује. Сем тога, имајући у виду да се проф. Томић бави дјелима и писцима из српске књижевности, имплицитно се дефинише и простор српске књижевности и српске културе”  ̶  казао је др Радоњић у свом излагању.

Он истиче да је проф. Томић важна личност за српску културу подсјећајући на њен ангажман у одбрани српског језика и српске културе.

„Задатак професора и интелектуалца, дакле, јесте и да се јасно одреди о кључним проблемима свог времена, а поготово онда када настане вријеме у коме је и сам опстанак сопственог народа и сопствене културе угрожен. И проф. Томић је то чинила, часно и непогрешиво, без намјере да ту своју борбу на било који начин употријеби за неку личну корист. Није то баш честа особина, ни у нашем, ни у другим временима”  ̶  закључује др Радоњић.

„Студија Књижевни простори  ̶  анализе и тумачења, чини част и књижевнокритичкој мисли и дјелу у савременој српској књижевности, представљајући раскошну духовну гозбу, остварену у интерпретацијама домаћих књижевних простора који су условно омеђени временском и културолошком димензијом, али су суштински бесконачни по својој креативној природи и умјетничком надахнућу. У том смислу, већ насловном синтагмом проф. Томић сугерише тежиште књижевнокритичког прегнућа, које се огледа у крајње егзактном, научно скрупулозном анализирању и тумачењу”  ̶  истиче др Фемић.

Фемић наводи да није нимало случајно што се студија проф. Томић завршава научним текстовима који тематизују статус српског језика, књижевности  и културе у савременој Црној Гори.

„Сажимајући вишедеценијски ход по мукама српског језика и његових говорника, аутор закључује да је проблем језика у Црној Гори важнији од многих питања  ̶  он је питање егзистенције, не мање од борбе за голи живот”  ̶  додаје Фемић и закључује да изречени став није само исказ непоколебљивог интелектуалног и академског опредјељења, него и дјелујућа свакидашња стварност проф. Томић, чијој истрајној борби за опстанак Студијског програма за српски језик и јужнословенске књижевности свједочи и он сам.

На крају вечери присутнима се обратила и проф. Томић, аутор ове импозантне публикације: „Надам се да ће читаоци ове књиге пронаћи одговоре на питања која им поставља стваралачки поступак сваког од аутора којим се књига бави и да ће код читалаца пробудити интересовање за неког од писаца и пјесника о којима је ријеч. Надам се да ће и стручној јавности и младим нараштајима студената, ова књига бити од користи у изучавању и тумачењу књижевних текстова.”

Она је истакла своју захвалилност Матици српској  ̶  Друштву чланова у Црној Гори, њеном предсједнику, проф. др Јелици Стојановић, рецензентима, др Марку Недићу и др Горану Радоњићу, Михаилу Костићу, лектору ове књиге као и колегама и  студентима Студијског програма за српски језик и јужнословенске књижевности.

Нова књига огледа и студија Лидије Томић, у издању Матице српске  ̶  Друштва чланова у Црној Гори, посвећена је тумачењу неких од најзначајнијих књижевних остварења српске књижевности од раних времена до савременог доба. Аутор настоји да издвоји једну еволуцију српске књижевности, и у њој законитости.

Књига садржи избор радова који су настали поводом великог броја учешћа на научним конгресима, књижевним симпозијумима и конференцијама, као и у сусрету са књигама, умјетничким поступцима и значењима. Књига је живи организам и показатељ интересовања за литерарне токове, писце, пјеснике, културне феномене и појаве. У вертикали књижевних остварења откривамо мисао и дух аутора, самосталност и биће текста или њихову умјетничку стварност.

Прегнантно формулисан аналитички биланс даје тумачењу професорке Томић дух стаменог херменеутичког ослонца и путоказа, који читаоцу обезбјеђује поуздан кључ за тумачење текстова који су по својој суштини далеко од савременог читалачког сензибилитета, какви су текстови средњовековне епохе.

Текст и видео: Александар Вуковић

Извор: Матица српска ─ Друштво чланова у Црној Гори

Фото: јерођакон Сионије (Зорић)

Снимак са промоције на линку: 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This