Select Page

Његово преосвештенство Епископ пакрачко-славонски г. Јован и ректор Универзитета у Бањалуци проф. др Радослав Гајанин потписали су 27. марта 2023. године, у свечаној сали Епископске књижнице у Владичанском двору у Пакрацу, споразум о сарадњи Епархије славонске и Универзитета у Бањалуци, који ће допринијети унапређењу сарадње у области издаваштва, израде и размјене публикација, те очувану националне културне баштине.

Потписивању овог споразума присуствовали су министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске др Жељко Будимир, те амбасадори Босне и Херцеговине у Хрватској проф. др Александар Врањеш и амбасадор Републике Србије у Хрватској госпођа Јелена Милић.

Владика Јован је истакао да је Епископска књижница у Пакрацу друга у свијету по броју јужнословенских штампаних књига, те је изразио увјерење да ће сарадња са Универзитетом у Бањалуци допринијети размјени искустава, те развоју научноистраживачког рада.

Истакао је да назив Епископска књижница у Пакрацу потиче из 19. вијека, те да је то најзначајнија српска библиотека западно од Дунава и Дрине, али и трећа библиотека Српске православне цркве послије Хиландара и Патријаршије у Београду. Према његовим ријечима најстарија књига у библиотеци је „Инкунабола“, рана штампана књига из 1497. године.

Након потписивања споразума услиједио је округли сто који је за тему имао Горички зборник – факсимилно издање једног од најзначајнијих рукописа српског културног и рукописног наслеђа, а то је преписка Јелене Балшић, кћери Светог кнеза Лазара Косовског, с њеним духовним оцем монахом Никоном, који је свој монашки живот провео у Светој Земљи и тиме достојанствено као једини српски монах понео име Јерусалимац.

О Горичком зборнику говорили су Владика Јован, проф. др Јелена Ердељан, проф. др Светлана Томин, проф. др Јелица Стојановић, мр Владимир Баљ, доц. др Душан Крцуновић и доц. мр Олег Солдат.

Извор: Саборни храм у Пакрацу – Фејсбук / РТРС

Фото: Саборни храм у Пакрацу – Фејсбук

Pin It on Pinterest

Share This