Select Page

Изложба икона и портрета “Побједа православља“, отворена је 24. марта у фоајеу дворане „Парк“.  Аутор изложбе је умјетник Иван Зечевић, Новљанин којем је ово прва самостална изложба у Херцег Новом.

Ријеч је иконама и портретима, који се налазе на истакнутим мјестима и у разним резиденцијама широм Црне Горе и у региона.

О умјетнику и његовом стваралаштву говорио је архијерејски намјесник херцегновски протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, који је отворио изложбу:

– Његови радови су изузетни. На првом мјесту Иван је добар човјек  и хришћанин, а и дјела која ствара су дивна и благословена по канону православне Цркве. Добио је благослов Митрополита Амилохија прије 10 година. Урадио преко 700 икона за десет година. Нека му Бог да снаге да дуго година слика и украшава наше православне храмове и домове. Радио је иконе многих светих људи и портрете знаменитих људи Боке которске. Мало данас имамо иконописаца, који сликају по православним канонима, да тиме што слика свједочи вјеру православну. Као суграђанину желим да дуго поживи и да преноси таленат и богат дар који има и на друге. Слике су сабране  из манастира Острога из Цркве Полагања ризе Пресвете Богородице из Бијеле и многих других храмова. Сабрао је многе иконе које је радио, а међу њима и икону Св. Архиђакона коју је Митрополит Јоаникије уручио Патријарху Порфирију када је боравио у Херцег Новом. Ове и многе друге иконе се налазе широм земаља гдје живе православни хришћани, објаснио је отац Јовановић.

Аутор слика иконописац Иван Зечевић је, преносећи утиске са отварања прве самосталне изложбе у Херцег Новом, изразио задовољство великим одзивом грађана и интересовања за црквеном и класичном умјетношћу:

– Изложба носи назив „Побједа православља“ јер је посвећена Св. царици Теодори, која је 843. године, извојевала посљедњу побједу над иконоборцима, иконокластама, када се формирала велика литија, у којој су били црквени барјаци, иконе и крстови, слично као што су биле наше литије. Изложена су  24 рада, иконе и портрети, тематика је везана за побједу православља… Иконе се налазе и међу радовима познатог сликара Франца Циглера и Уроша Предића. Франц Циглер није тада био жив да наслика посљедњег бококоторског епископа, а та част је захваљујући оцу Мому мени припала, прича Зечевић и додаје да је у плану да наслика 35 портрета предсједника Општине Херцег Нови.

На отварању изложбе били су присутни  бројни љубитељи умјетности, икона и портрета, међу којима су били предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, предсједник Општине Тиват Жељко Комненовић, потпредсједник херцегновске општине Мирко Мустур и многи други из јавног и културног живота града и Боке.

Извор: РТХН

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This