Select Page

“Дани патријарха Павла“ у Чачку са огранцима у Кућанцима, Гацку, Никшићу и Призрену, у сарадњи са Епархијом жичком, покровитељом манифестације градом Чачком, у организацији удружења „Павле – живот по Јеванђељу“, објавили су јавни позив за учешће на осмој дрворезбарској колонији „Крст патријарха Павла“. Организатори истичу да је овогодишња манифестација део пројекта Чачак – престоница културе Србије 2023 (Чачанска Родна).

„Позивају се сви који се баве дрворезом да учествују на осмој колонији Крст патријарха Павла. Дрворезбарска колонија се организује у славу лика и дела патријарха Павла. Потребно је ручно изрезбарити дрвени крст и доставити га до 31. августа 2023. године на адресу Дани патријарха Павла, Кнеза Васе Поповића 14/5, 32000 Чачак. Вашу намеру учешћа на колонији доставите организатору до 30. јуна 2023. године на електронску адресу danipatrijarhapavla@gmail.com„, истиче се у позиву.

Даље се наглашава да ће стручни жири оценити приспеле радове и одабрати најлепши крст чији аутор добија главну новчану награду и плакету, а остали учесници новчану награду и захвалницу. Висина крста је највише 33 цм (укључујући и постамент уколико је крст са постаментом).  На свечаности, сабору, у манастиру Благовештење кабларско у Овчар Бањи, на Дан Воздвижења Часног крста (Крстовдан), 27. септембра 2023. године, после Свете литургије, организује се свечаност на којој се додељује награда и захвалнице учесницима колоније.

Како је саопштено, радови – ручно резбарени крстови, од прве колоније „Крст патријарха Павла“, која је одржана 2016. године, трајно се чувају, а награђени и најлепши крстови се јавности представљају изложбама које се организију где за то постоји интересовање, широм васељене.

„Удружење Павле – живот по Јеванђељу као организатор манифестације ће, у сарадњи са градом Чачком од крстова колоније и портрета патријарха Павла, како је и наговештено, приредити сталну поставку у Чачку када се за то обезбеди адекватан простор“, каже се позиву за колонију „Крст патријарха Павла“ и додаје:

„Изрезбарите и принесите и ви крст у знак поштовања према лику и делу патријарха Павла који ћемо заједно узнети њему у част, на свечаности, 27. септембра 2023. године у манастиру Благовештење у Овчар Бањи код Чачка. Будите део приче која промовише највеће вредности овоземаљског живота, живот по Јеванђељу, угледањем на живот и дело патријарха Павла!“

Детаљније прочитајте на сајту https://danipatrijarhapavla.rs/ (Најаве и Јавни позиви).

Извор: Епархија жичка

 

Pin It on Pinterest

Share This