Select Page

На празник Светих 40 мученика Севастијских – Младенци, у сриједу 22. марта 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је Свету Архијерејску Литургију пређеосвећених дарова, у храму Преображења Господњег, на Жабљаку.

Сабранима се архипастирском бесједом обратио Владика Методије, рекавши да се данас, у средини Часног и Великог поста, на Жабљаку сабрала црквена пуноћа да се заједно Богу помоле и пројаве јединство које је у међусобном потчињавању.

„Иако постоји хијерархија, још, од првих вјекова Цркве, гдје је клир подијељен на епископа, свештенство и ђаконе, народ Божји, а биле су и разне службе некада, после се то искристалисало на ове три свештене службе. Били су пророци, апостоли, они који су били харизматици у Цркви, некад као дарови и послушања,  која су људи имали, дар од Духа Светог, а ово данас, иако постоји видљиво нека субординација гдје иде са врха од епископа потчињавање, после њему од свештеника, ђакона, а народ Божји да се клиру црквеном потчињава, увијек, угледајући се на Свету Тројицу гдје ниједно од лица, не постоји та врста субординације, да је неко некоме потчињен, него се међусобно сви потчињавају. Једини начин на који се то може успјети и модел јесте међусобна љубав коју имају сви чланови Цркве понаособ и једни према другима“, казао је Преосвећени Епископ, додавши да би се све остале земаљске институције распале да нема те субординације и наређивања с врха до дна.

„Једино Црква опстаје, угледајући се на Пресвету Тројицу, на то међусобно потчињавање у љубави једних према другима. Ми смо то данас овдје и показали, сабирајући се и причешћујући се Тијелом и Крвљу Христовом. Наш једини задатак овдје јесте да се Бог усели Духом Светим у срца наша, док смо још за живота овдје на земљи кроз наш подвиг, наш пост, али, изнад свега, нашим смирењем тј. бивајући свјесни своје недостојности и грешности. И кад се деси понекад и понекоме да се „оклизнемо“ и „падамо“, а падамо свакодневно, на овај или онај начин, и гријешимо увијек знајући своју недостојност, никад не губимо наду и кад себи опростимо онда лако опростимо и другоме. Знајући своје слабости, недостатке и сагрешења излазимо с њима на крај, и знајући своју недостојност, а у милост Божју уздајући се, идемо даље, надајући се да ћемо се усправити, устабилити на својим ногама духовним. Тако ћемо онда лако и без проблема опраштати другима дугове и гријехе, које према нама ти људи чине. Онда ћемо обнављати наше међусобне односе, а наш главни задатак је међусобна љубав која ће све то да гарантује“, поучавао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Методије.

Током Литургије је одржана исповјест свештенства и свештеномонаштва Епархије.

Светом причешћу су приступили бројни вјерници, који се постом и молитвом припремају да дочекају празник Васкрсења Христовог.

Владика је, потом са свештенством Епархије одржао редовно сабрање, том приликом се разговарало о раду свештеника на парохијама. Разматране су разне теме из живота Епархије, а архијерејски намјесници су поднијели годишње извјештаје.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This