Select Page

Друге недеље Васкршњег поста, 12. марта 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у пљеваљском насељу Гуке.

Саслуживали су архијерејски намесник пљеваљски протојереј-ставрофор Саша Јањић, протојереј-ставрофор Огњен Перковић и протођакон Иван Савић. Честитајући присутнима на учешћу у Божанској Литургији у архипастирској беседи епископ Атанасије је, између осталог, рекао:

– Ми смо Богу блиски чак и онда када грешимо. То је посебно важно знати, да смо Богу блиски и онда када смо пали! И та блискост не долази од нас него је она од Бога, који никада не дозвољава дистанцу. Бог у својој љубави премошћује сваку дистанцу и зато смо ми Њему Његови! О томе смо данас читали из светог Јеванђеља. Господ наш Христос рече да је Он тај Пастир Добри који брине о своме стаду. Он се према нама односи сходно вољи Оца Свога Небескога, и хоће да исти тај однос, који постоји између Њега и Оца, између Оца и Сина, постоји и међу свима нама, однос наш према Богу и Бога према нама. Ми свето Јеванђеље најчешће ишчитавамо површно, не уживљавајући се у оно што читамо. И ту је узрок наших падова. Господ наш долази да нас опамети, поучи, поведе, и да страда за нас, али и да наше непријатеље скрши пред нама, грех и смрт да порази, и да нас учини јачима од греха, јачима од смрти. Неопходно је да се сви поново усредсредимо и да Господа нашега Христа загрлимо као брата свога, јер Он то и жели и зато је и дошао, да буде брат наш, и да се Њиме руководимо у овом животу, и да прихватимо то да будемо светлост свету и со земљи.

Том приликом Преосвећени је у сали парохијског дома на Гукама потписао уговоре о поклону земљишта за изградњу православних храмова у пљеваљским селима Косаница и Обарде. Наиме, исказана је потреба и покренута иницијатива де се у ова два села изграде храмови за потребе мештана који ту живе али и свих других који долазе на своја породична огњишта. Добри људи су стога решили да поклоне део свог имања за ову намену. Славко Зиндовић је поклонио део имања у Обардама, док су Радован, Ивица и Милован Остојић даровали део имања у Косаници. Потписујући уговоре о поклону са дародавцима епископ Атанасије им је захвалио и благословио њих и њихове породице и пожелео да се у што краћем року Господу Богу узнесу молитве у новоподигнутим храмовима.

Извор: Епархија милешевска

Pin It on Pinterest

Share This