Izaberite stranicu

Икона Козељишчанскаја је италијанског порекла, а у Русију је донета дворској дами, царице Јелисавете Петровне. Дотична дворска дама, удала се за писара Запорошке војске – и тако је ова икона стигла у Украјину. Икона се прославила после необичних чуда у селу Козељишчине, Полтавске губерније у породици грофа В. И. Капниста. Године 1880. ћерка јединица грофа Марија, тешко се разболела и није могла ходати, а лекари нису могли помоћи болесници. Неочекивано, после многих молитава пред Богородичином иконом, девојка је оздравила и добила исцељење. У знак благодарности на грофовском имању, сазидана је часовница а затим и Црква, где су сместили икону.

Године 1886. је основан на том месту манастир посвећен Рођењу Пресвете Богородице, са болницом и школом. Многи људи долазили су чудотворној икони и добијали су исцељења, по молитви Царице Небеске. Године 1993. после враћања манастира, Козељишчанска икона је враћена у обитељ; много година се чувала у једној од просторија у Кијеву, где су некада живеле монахиње, становнице обитељи  Козељишчанског манастира. Пред чудотворном иконом и у нашим данима, дешавају се многобројна исцељења.

Датум прослављења иконе је 6. март по новом, односно 21. фебруар по старом календару.

Пред овом иконом молимо се при различитим телесним невољама, повредама и траумама, обраћамо јој се са молбом за исцељење од телесних недуга и за устројење породичних околности.

Тропар глас 4

Весели се, земљо Полтавска и цела домовино наша православна, јер се као светозарно сунце јавила пречудна икона Твоја. Преблагословена БогоМати, миром нас озари многобројним чудесима Твојим, јер  обраћањем Теби, на земљи, сва блага и користи за све на Небесима да нам сачуваш и припремиш. Стога ради зовем Те: радуј се, похвало наша дубококлањајући се, спаси нас, молимо Те, једина надо и радовање, вечно појући Ти.

 

Молитва

Богородице Дјево, Пренепорочна Мати Христа Бога нашега, васцелога рода хришћанскога Заступнице ! Услиши нас који побожно стојимо пред чудотворном иконом Твојом и Теби се молимо. Која си овде у многим местима српским пројавила и непрестано јављаш: Јер Ти си болеснима исцељење, жалоснима утешење, заблуделима исправљење и уразумљење. Буди нам свима покров, утеха и пристаниште од свакога зла, беде и напасти, од глади, земљотреса, потопа, огња, мача, најезде туђинаца, смртоносних удара и злобљења непријатеља. О, Премилостива Мати, буди увек љубвеобилна Молитвеница за мир и спокој становништва овог места, за благостање овога светога храма, укрепи и подржи свештенослужитеље и служитеље његове, осени свемоћним покровом Твојим управитеље и благотворитеље свете обитељи ове и даруј им вечне дарове милосрђа Твога, сачувај од напасти сваке и све оне који са вером и побожношћу притичу чудотворној икони Твојој и овде се, и на сваком месту, Теби моле. Узнеси молитве наше као миомирни кад пред Престолом Свевишњега, Који нам дарује здравље, дуговечност и напредовање у свим благочестивим пословима, да бисмо Твојим кормилом вођени и Твојим Покровом осењени, прославили Оца и Сина и Светога Духа, као и Твоје материнско заступништво за нас, свагда, сада и увек и у векове векова. Амин.

Приредила: Елза Бибић

Превод с руског: О. Б.

Литература:

crkvaub.rs/Храм Христа Спаситеља/Молитве/ Молитва Богородици Козелишчанској/ од 27.2.2023.

Pin It on Pinterest

Share This