Select Page

Господ је 1. марта 2023. године, на самом почетку Часног поста, позвао себи Драгану Николић. Драгана је рођена на Јовањдан, своју крсну славу, 1981. године, завршила гимназију у Котору и студирала Правни факултет у истом граду. Свој живот је посветила Цркви и читаву себе уградила у храм Свете Тројице, од малих ногу на богослужењима и у школи вјеронауке, као дугогодишња чланица Хора Свети Јевстатије Превлачки, одборница ЦО Будва и благајница ЦО Будва и Бечићи, али прије свега као најдража сестра у Христу, у чијем је осмјеху и срцу свако налазио разумијевање, љубав и подршку.

Опијело је служило свештенство и свештеномонаштво Митрополије црногорско-приморске, а након опијела је бесједио отац Петар Церовић намјесник будвански.

Бесједа протојереја Петра Церовића над одром слушкиње Божије Драгане

Драга браћо и сестре, благочестиви хришћани,

немојмо туговати као они који немају наде.

Неутешна и бескрајна би била туга наша за нама блиским када умиру, када нам Господ не би поклонио живот вечни. Бесмислен би наш живот био ако би се смрћу завршио. Каква би онда корист била од врлине и од добрих дела? У праву би били они који говоре „Једимо, пијмо и веселимо се, јер ћемо сутра умрети и више нас нема“, али наш земаљски живот је само дар од Бога да се припремимо за вечност, припрема за будућност. Смрћу се та припрема завршава. Својим васкрсењем Христос је отворио врата да сви они који верују и који се овде на земљи потруде да поживе по вољи и заповестима Његовим, уђу у живот вечни. Време живота нашега је највећи дар од Бога, који можемо употребити или злоупотребити, тако да ће се сваки пред лицем Христовим постидети или прославити.

Наша сестра Драгана, коју данас испраћамо, у наручја праведних, Авраама и Исака и свих Божијих угодинка, од малих ногу, чувши речи Христове из Светог Јеванђеља, није своје време живота, иако по нама судећи кратко, протраћила, него уистину се потрудила да се припреми, као мудре дјеве, скупљала уље (добра дела), како јој оно не би понестало када у сусрет крене Христу женику. Драгану је, како спољашња, још и више, красила унутрашња лепота. Права, истинита, нелицемерна љубав Божија, коју многи од нас, иако би желели, не могу стећи. Та љубав се јасно видела у односу према човеку, а поготову према ближњима својим, према пријатељима и сарадницима, а највише према Цркви Божијој, којој је верно служила више од 30 година. Драгана је прва генерација ученика, којих је у то вријеме било јако мало, која је похађала веронауку, а од оснивања црквеног хора при храму Свете Тројице у Будви, неуморно појући славила Бога. Била је чланица црквених одбора две црквене општине, цркве Свете Тројице у Будви и цркве Светог Томе у Бечићима, вршећи у њима и дужност благајника више од једне деценије, где је несебично и неуморно давала целу себе Цркви Христовој, а нама свештеницима била од неописиве, драгоцене, помоћи, све ово радећи на добробит Цркве и црквене имовине, несебично и неуморно, са љубављу и радошћу и поред свих здравствених проблема које је имала. Тако да можемо слободно рећи да Отац. Зато ће чути речи Христове: „Дођи, слуго добри и верни! У малом био си ми веран, над многим ћу те поставити! Уђи у радост господара свога!“  И ту вечну плату, коју је овде зарадила, имаће до свеопштег васкрсења, када ће, они који су чинили добра, васкрснути у живот вечни, а они који су чинили зла, на суд и осуду. До тада, Црква Христова, заједнице храмова Свете Тројице у Будви и Светог Томе у Бечићима, биће ти неизмерно захвалне кроз молитвено сећање, увек радо и са поносом помињући име твоје, Христољубитељко.

Како нема човека који живи, а да не погреши, ја недостојни, у име свештенства, опраштам ти сваки грех што си учинила и молимо те, да и ти нама опростиш све оно чиме смо те увредили или се о тебе огрешили и да замолиш Христа Бога да нам и Он опрости.

Нека ти је вјечнаја памјат.

Сјутрадан, 2. марта, за својом ћерком, Господу је пошла и њена мајка Даница.

Нека Господ настани душе њихове у насељима праведника, у којима нема болести, ни туге, ни уздаха, већ је живот бесконачан, а породици и свима нама пошаље утјеху и наду у васкрсење и живот вјечни.

Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и свима у гробовима живот дарова!

Тијана Лекић

Pin It on Pinterest

Share This