Select Page

Поступајући по благослову Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, братство манастира Савине и свештеници херцегновски су у петак, 3. марта, саборно одслужили Молебни канон и Акатист Пресветој Богородици пред Њеном чудотворном иконом Савинском. Молебни канон и Акатист су молитвено принесени Пресветој Владичици Богородици за наш вјерни народ на Косову и Метохији, за наше светиње на Косову и Метохији, за наше Косово и Метохију.

У присуству великог броја вјерних, молебаном је началствовао најстојатељ ове светиње, игуман Макарије. Након одслуженог молебана, отац Макарије се вјерном народу обратио поучним словом у ком је прије свега изразио радост због великог броја вјерних који су се одазвали позиву своје Цркве и дошли да саборно узнесу молитву Преветој Богородици, са тврдом вјером и надом да ће Она усрдну заједничку молитву и услишити и бити нам посредница пред Сином својим у сачувању нашег народа и наших светиња на Косову и Метохији. Потом је игуман позвао вјерне да исти тај молитвени жар и расположење његују у својим срцима и када изађу из светиње и врате се својим редовним животним обавезама. По благослову оца Макарија вјерном народу се потом пригодном бесједом обратио умировљени протојереј Живојин Живковић из Бањалучке епархије, који је говорио о великом поштовању и љубави које наш народ има према Пресветој Богородици, а за које му Она узвраћа својим брзим заступништвом и утјехом.

Након службе коју је својим појањем украсио хор Светога Саве, сви сабрани су помазани јелејем из кандила које гори пред чудотворном иконом Савинске Богородице.

Pin It on Pinterest

Share This