Select Page

У петак, 24. фебруара 2023. године са почетком у 19 часова одржано је премијерно приказивање филма ,,Икона, дар Божији“ редитеља и аутора Дамјана Томића у препуној крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

У дијелу умјетничко-културног програма вечери наступили су: Хор Светог Козме Етолског, појац духовне и етно музике Јелена Мишнић, као и Јована Ровчанин која је извела рецитале током ове вечери.
Модератор културно-умјетничког програма била је Ксенија Ашанин.

Напослијетку, прије премијерне пројекције филма, свима сабранима обратио се аутор и редитељ, Дамјан Томић.

У уводној ријечи, господин Томић је акцентовао да када причамо о побједи морамо бити свјесни да су свакој побједи претходили рат и борба, али и то да из сваког рата наоружани истином излазимо као побједници:

,,Налазимо се у седмици праштања, а њој је претходила седмица Страшног суда и последњих времена, а све то нас узводи у Недјељу прву Часног Поста – Недјељу Православља, Недјељу побједе слављења и поштовања икона над иконоборачком јереси. Када причамо о побједи морамо бити свјесни да су свакој побједи претходили рат и борба, али из сваког рата наоружани истином излазимо као побједници, а Православље је ријеч истине и свако ко носи ту истину излази као побједник”.

,,Гледајући у прошлост и кроз сва времена, православни пут није ни мало лак, борбе су константне, од монофизита, аријеве јереси, иконоборства, комунизма, насилних покрштавања и разних других борби али ништа од тога није преовладало јер Христос Бог и Спаситељ увијек пронађе пут до срца оних који Га траже и који Га чувају у себи”. – закључио је он.

Господин Томић се потом осврнуо и на човјека као икону Божију који и пада и устаје у свом двигу жиота, наглашавајући притом да када човјек чува истину и правду и када је правдољубив, онда засигурно посједује и три потребне врлине, љубав вјеру и наду:

,,Икона је преживјела много тога, али свако ко чува Бога у себи и ко чува истину у себи препознаје њено лице. Моја инспирација је била да спојим тај умјетнички и духовни аспект и то сам једино могао пронаћи у икони која јесте и умјетничка али и превасходно духовна. Поред тога има и своју физичку страну јер морамо разумјети њену тематику која је вишеслојна. Човјек је биће које и пада и уздиже се али мора чувати ту истину и мора чувати правду јер ако си правдољубив онда имаш и љубав и вјеру и наду”.

,,Правда ће спасити свијет, како говори свети оци, да и молитва једног праведника може спасити и спашава свијет, али тај праведник мора да се моли за читав свијет да би опстали све оно што видимо и пто нас окружује. Желим вам да сачувате ту слику последњег праведника у срцима и да тежите ка том идеалу последњег праведника и знаћете да сте на правом путу”. – поручио је господин Дамјан Томић.

Он је потом замолио умјетницу Сару Стијеповић да уручи Проти Николи Пејовићу, старјешини Саборног храма Христовог Васкрсења, поклон, ауторско умјетничко дјело – слику у знак захвалности и пажње Митрополиту црногорско-приморском г. Јоаникију који из оправданих разлога није могао присуствовати овој вечери, након чега је услиједило премијерно приказивање филма.

,,Дани Светог Симеона Мироточивог“ настављају се сјутра вече у навечерје празника Светог Симеона, суботу 25. фебруара и отпочеће Великом вечерњом службом са петохљебницом, са почетком у 18 часова. Након тога  СПД “Светосавник” одржаће концерт у крипти подгоричког Саборног храма, са почетком у 19 часова.

На крају вечери Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије додијелиће награде за светосавске темате који су прикупљени и оцијењени на претходно расписаном конкурсу на тему “Чувари светосавља у његошевској Црној Гори”, Средње вјерске школе Гимназије Свети Сава из Подгорице.

Борис Мусић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This