Select Page

Академија СПЦ за уметности и консервацију позива све заинтересоване ученике средњих школа да учествују на ликовном конкурсу поводом прославе најрадоснијег хришћанског празника – Васкрса. Тема овогодишњег конкурса је Васкрсење Исуса Христа. Радове треба послати мејлом, до 30. марта 2023. године.

„Васкрсење Исуса Христа – основ вере хришћанске, победа живота над смрћу, славље смисла над бесмислом, тријумф љубави, радости и заједништва над мржњом и поделом сваке врсте. Догађај који се уткао у колективно духовно искуство православног хришћанства и одредио његове уметничке изразе у Светој Литургији, фрескосликарству и иконопису.

Имајући у виду превасходни значај овог православног празника, позивају се сви ученици средњих школа који су заинтересовани за ликовне уметности да дају своје ликовно тумачење Васкрсења Христовог и тако прилагањем свог рада учествују у конкурсу за изложбу ликовних радова која ће бити одржана на Академији Српске Православне Цркве за уметност и консервацију у Београду. Такмичење у оквиру конкурса омогућиће младим такмичарима да се боље упознају са изазовима сликарског позива и техникама осликавања, као и да стекну нова познанства у свету уметности и остваре вредне награде“, наводи у свом позиву Академија СПЦ за уметности и консервацију.

Услови конкурса:

 1. Конкурс је отворен за све ученике свих средњих школа на територији Србије, али и шире, у свим српским школама у иностранству, где има заитересованих ученика, као и ученика који похађају часове веронауке.
 2. Конкурс је једностепени. Уметнички жири састављен од три члана, оцењиваће пристигле радове и тим поводом доделити три награде.
 3. Дозвољени су сви сликарски и цртачки материјали (акварел, темпера, акрилне боје, лавирани туш, оловка, угљен, идт..)
 4. Дозвољене димензије су од А5 (14,8 х 11,0 цм) до блока за цртање број 5 (29,6 x 41,5 цм), папир, платно, дрво.
 5. На конкурс се пријављује електронским путем.
 6. E-mail насловити: учешће на конкурсу Васкрсење Исуса Христа
 7. У тексту маила за пријаву написати име, презиме, назив школе и одељењеградконтакт телефон и димензију рада.
 8. Уз текст, у e-mail прикачити фотографију (максимално две) рада. Може се фотографисати моблиним телефоном, важно је да буде што јаснија слика.
 9. Конкурс је отворен од 20.02.2023. до 30.03.2023. године.
 10. Радове послати на мејл до 30. 03. 2023. године.
 11. Резултати конкурса биће објављени 03.04.2023. године.
 12. Ученици који су прошли селекцију, биће замољени да доставе својерадове путемпоште или да донесу лично на адресу, до 10. 04. 2023. године.

Висока школа – Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију

Краља Петра број 2, 11000 Београд, Република Србија

са назнаком За Конкурс Васкрсење Исуса Христа

Отварање изложбе биће у просторијама Академије 24. 04. 2023године. Изложба ће трајати до 03. 05. 2023године.

За сва евентуална питања обратити се на маил likovnikonkurs.akademijaspc@gmail.com

Извор: Академија СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This