Izaberite stranicu

Oмладински хор Српског пјевачког друштва „Јединство” из Котора, којим диригује Ивана Кривокапић, одржао је концерт у суботу 4. фебруара у крипти Храма Светог Саве на Врачару.

Свечаном концерту присуствовали су: Његово Преосвештенство Епископ ремезијански Г. Стефан, протојереј- ставрофор проф. др Драган Милин, парох брчански протојереј-ставрофор Предраг Ћирковић, архијерејски намесник которско-тиватски и парох которски Немања Кривокапић,парох светосавски протојереј Предраг Продић, протојереј др Драган Милин, професор Богословског факултета у Београду, г. Драган Ђурчић, генерални секретар СПДЈ и г. Војин Лазаревић, председник Друштва, као и многобројна публика.

Уз клавирску пратњу Ане Михаљевић и на гитари Петра Букилице, на репертору је било укупно 15 композиција, које је хор извео уз овације и бурне аплаузе бројне публике.

Хор је свој наступ почео са певањем великог прокимена „ Који је Бог као што је Бог наш“, а затим су уследиле и песме: „Богородице дјево“, „Кирије елеисон“ (византијски напјев), „Свјети Боже“(руски напев), „Хајде да ширимо љубав“, „Христе Спасе“, Рјабинушка (руска народна песма), „Ми му тимонис матиа му“(грчка народна песма), „Црвен цвете“, „Косовски божури“..и др.
Гошћа концерта је била оперска уметница сопран Маријана Шовран, која је поникла у „Јединству“.

Владика Стефан је на самом крају концерта поздравио публику и хор пригодним словом пожелевши добродошлицу у Храм Светога Саве.
Трпеза љубави је била спремљена за драге госте у Парохијском дому.

Српско Пјевачко Друштво чувар је традиције и националног јединства, а бави се културним и просветним радом. Друштво је званично основано 1839. године, иако постоји податак да је група которских певача организовано испратила до вечне куће Светог Петра Цетињског, у октобру 1830. године, па се закључује да је деловало и пре званичне регистрације. Слоган „Јединства” које располаже богатом нототеком је „Пјесмом срцу – срцем роду!”.

Основни циљ Друштва је бављење културним и просветним радом, а нарочито црквеним, уметничким и народним певањем и на тај начин чување и неговање традиција и националног јединства.

Фото: Лука Стојановић

Извор: hramsvetogsave.rs

Pin It on Pinterest

Share This