Select Page

У Храму Светог Николе на Новом гробљу у Београду јуче, 25. јануара, молитвено је испраћен Владимир Милосављевић, један од наших најзначајнијих савремених композитора духовне музике, диригент, вишегодишњи уметнички руководилац најстарије српске музичке институције – Првог београдског певачког друштва, хора београдске Саборне цркве.

Опелом над одром Владимира Милосављевића началствовао је протојереј-ставрофор Петар Лукић, председник и духовни отац Првог београдског певачког друштва. Саслуживало је свештенство Саборне цркве и Архиепископије београдско-карловачке.

Владимир Милосављевић је уснуо у Господу 16. јануара 2023. године у Минхену, у 72. години.

Извор: Радио „Слово љубве“

Фото: протођакон Стеван Рапајић

+++

Владимир Милосављевић, диригент и један од наших најзначајнијих савремених композитора духовне музике, упокојио се 16. јануара 2023. године у Минхену, у 72. години, саопштила је РТС.

Владимир Милосављевић је рођен у Београду 1951. године, где је стекао основно и средње музичко образовање. На Музичкој академији у Београду је дипломирао компоновање и дириговање. После завршених студија, у потпуности се посветио компоновању православне музике. Пуних 14 година био је уметнички руководилац и диригент најстарије српске музичке институције – Првог београдског певачког друштва, основаног 1853. године, које је, захваљујући његовом огромном труду и енергији, по први пут после Другог светског рата достигло највиши артистички извођачки ниво, попут оног када су водили Коста Манојловић и Стеван Христић.

У то време дириговао је и Београдским свештеничким хором, као и хорским ансамблом Нонет. Основао је професионалне камерне хорове Свети Ђорђе у Београду и Сингидунум у Минхену. На позив Епархије средњевропске основао је бројне црквене хорове при парохијама у Немачкој (Берлин, Минхен, Хамбург, Дортмунд, Хановер, Штутгарт, Дизелдорф). При српским исељеничким удружењима у Немачкој основао је и грађанска певачка друштва, од којих су нека недавно прославила две деценије рада.

Поред плодног стваралаштва у духовној музици, компоновао је и за бројне програме радио станица у земљи и иностранству. У сарадњи са Гораном Бреговићем компоновао је и аранжирао нумере за филмове Дом за вешање и Аризона дрим. Након свог славног претходника у Првом београдском певачком друштву, Стевана Ст. Мокрањца, Владимир Милосављевић је први српски композитор који компонује целокупну Литургију Светог Јована Златоустог.

Познат је као стваралац са ретким талентом да у својим делима сачува православну аутентичност и молитвеност духовног певања српске црквене музике. Сва његова хорска дела, а пре свега Покајничка молитва, Молитва Давидова и Херувимска песма, данас се изводе у свим српским земљама, као и широм Европе, Аустралије и Северне Америке. Композицију Покајничка молитва, писану за солисту и мешовити хор на стихове шестог псалма, овековечили су солиста протођакон Владо Микић, бас, и Прво београдско певачко друштво на компакт диску Сила крста, објављеном поводом јубилеја осам векова манастира Хиландара.

Премијеру свог дела Литургија Јована Златоустог Владимир Милосављевић није доживео, али на нама остаје да изведемо то ремек дело савремене српске духовне музике у славу Божју и молитвену памјат на овог великог уметника и ствараоца.

Вјечнаја памјат!

Извор: РТС / Информативна служба СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This