Izaberite stranicu

Књижевна трибина „Ријеч“УКЦГ,традиционално већ, поводом 27.јануара Дана Светога Саве, са највећим песничко-молитвеним почастима, организује вече посвећено родоначелнику српског песништва, оцу наше духовности, наше државности и наше културе, под називом Најнеуморнији стваралац карактера српског народа.

Свети Сава Немањић, најзначајнија је личност националне историје, оснивач самосталне српске цркве, први српски архиепископ, оснивач царске лавре манастира Хиландар на Светој Гори Атонској, просветитељ, оснивач школа и болница, дипломата, први писац закона, молитвени заступник, миритељ завађене браће, најнеуморнији стваралац карактера српског народа својим неуморним трудоубљем одужио се своме отачаству. Бесмртно дело Светог Саве, духовника и светитеља основа је на којој почивају наш народ и вера.

Уводну беседу о светитељу који је поставио камен темељац српској државности и васколикој духовности, и који је још за свога живота , или непосредно после смрти, када је проглашен за свеца, постао најстаменији стуб народне традиције, рећи ће мр Милорад Дурутовић, док ће поздравно слово рећи Милица Краљ, уредница Трибине „Ријеч“ УКЦГ, а затим ће песме у славу највећег српског светитеља, са којим почиње и историја српске књижевности и историја књижевног језика, говорити пјесници, чланови УКЦГ чија поетика и происходи из сржи светосавља.

Вече ће се одржати у четвртак, 26. јануара у 19 часова, у манастиру Свети Симеон Мироточиви на Немањин-граду, ул.Немањића, Предград 31.

Pin It on Pinterest

Share This