Select Page

После свете Литургије коју је 18. јануара 2023. године служио  у манастирском храму Светих цара Константина и царице Јелене, Његово Блаженство Патријарх јерусалимски г. Теофил је стигао на обалу реке Јордан, предходно посетивши манастир Светог пророка Јелисеја и Јерихонску префектуру.

Његово Блаженство је стигао у манастир Светог Јована Претече, обучен у црвени огртач, у пратњи архијереја и свештенства и у присуству неколико хиљада поклоника сабраних на обе обале Јорадана. Патријарх је сишао на обалу са платформе на којој је служен чин водосвећења, а затим плутајући у чамцу потопио у воду Часни крст у тренутку када су сви присутни у радости појали празнични тропар.

После посете манастиру Светог Јована Претече, где га је свечано дочекао игуман и обновитељ манастира, архимандрит Вартоломеј, Његово Блаженство је отпутовао у Јерусалим, предходно се поклонивши светињама манастира Светог аве Герасима Јорданског.

Сутрадан, 19. јануара 2023. године, у храму Гроба Господњег торжествено је прослављен празник Богојављења. Пошто се Његово Блаженство Патријарх г. Теофил поклонио Гробу Господњем, отпочела је служба великог освећења воде у католикону храма Васкрсења Господњег. Уследила је света Литургија коју је служио Његово Блаженство Патријарх уз саслужење високопреосвећене господе архијереја капитолијског Исихија, глифадског Антонија, тесалиотидског Тимотеја и константинског Аристарха.

Извор: jerusalem-patriarchate.info, СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This