Select Page

Kонцертом духовне и свјетовне музике, Црквени хор Свети Василије Тврдошки и Острошки из Требиња синоћ, 22. јануара, обиљежио је велики јубилеј – 130 година од оснивања. Програм је био веома захтјеван, трајао је око 90 минута, а хором је дириговала Јована Марић, магистар црквене хорске музике.

Градоначелник Требиња Мико Ћурић истакао је да је ово окупљање захвала људима који баштине једну од најстаријих организованих културних тековина која осликава карактер овог поднебља.

„Баш као што се у доба оснивања Српског првавославног пјевачког друштва Соко-Слобода изњедрила идеја о очувању своје духовности и културе у оквирима присилног подаништва туђину, тако и данас у вријеме јавних или мање јавних, али једнако опасних тенденција глобалног, испразног идентитета и информисаности ово питање не губи значај. Тренд глобализације намеће систем вриједности који не показује превише разумијевања за традиционалну културу, али истовремено свијет све више постаје свјестан очувања културних вриједности ствараних вијековима, свог богатства културно историјске баштине.Током ратних периода прекидан је рад друштва, а значајан број чланова друштва је прогањан и страдао је. Након Другог свјетског рата забрањен је рад свих националних друштава, а тек након 90-их прошлог вијека покренут је рад хора Свети Василије Тврдошки и Острошки. Покренута је борба за културно благо које не смије нестати. У слободи не смијемо изгубити сјећање јер ако га изгубимо нећемо знати гдје смо, ко смо или на којим теренима стојимо. Часно је преузти одговорност и обавезу те наставити његовати и чувати наслијеђе. Наша је обавеза да изузетно богат културно историјски капитал кроз који смо обезбиједили право на људско достојанство, право на идентитет посматрамо као компаративну предност и замајац развоја наше заједнице“ објаснио је Ћурић.

О историјату Црквеног хора Свети Василије Тврдошки и Острошки говорио је свештеник и дугогодишњи члан Дражен Тупањанин, који је подсјетио да је од 1892. године, са мањим прекидима институција требињског Српског пјевачког друштва, под патронатом светог Василија, које је почетком деведесетих година прошлог вијека почео да носи његово име, ентузијазмом и слободарском занесеношћу људи нашег града константно се дизала  из пепела.

„Веома је важно да приликом овако јубиларног концерта присјетимо околности у којима је хор радио, намећу нам се истиријски записи из архива Музеја Херцеговине, као и из приватних архива пјевача, који нам сведоче да је почетак Српског пјевачког друштва био много више, него што би ми из данашњег угла могли да претпоставимо“, рекао је Тупањанин.

Он је подсјетио да је Црквени хор Свети Василије Тврдошки и Острошки, под овим именом обновљен 1991. године под диригентском палицом Споменке  Ликић.

„Наредно раздобље живота хора од 1994. године па до сада нераскидиво је повезано за прегалаштво истрајност професорице Стојанке Гудељ, која је више од четврт вијека стајала испред хора, доприносећи његовом развоју, па све до прошле године када је хор преузела Јована Марић“, истакао је Тупањанин.

Садашњи диригент хора Јована Марић нагласила је да је велика част и одговорност дириговати Црквеним хором Свети Василије Тврдошки и Острошки и да није било једноставно направити концерт јер су чланови аматери, али са озбиљним хорским стажом.

„Хор има велику традицију и историју, а што је мени вечерас било јако битно је да су у овом концерту учествовали сви који су имали какву везу са хором. Водитељка нам је бивши члан хора, а кроз хор је прошло 12 предсједника и 12 диригената. Сјетили смо се композитора који су писали за наш ансамбл, а то је госпођа Споменка Ликић и извели смо њену ‘Молитву’ на текст Исаија Митровића, а исто тако Боба Вучура ‘Екстазу’ на Дучићеве стихове. Мислим да је вечерас премијерно изведена композиција Владимира Бердовића ‘Достојно јест’ за женски хор. То је дубровачки композитор требињског поријекла, активирали смо се и у дубровачком архиву пронашли смо његову оставштину из опуса православне духовне музике. Ова композиција је настала четири године прије његове смрти 1976. године“ рекла је Марић.

Уручене су споменице и захвалнице свим људима који су дали свој несебичан допринос за рад и опстанак овог ансамбла. Препуна позоришна сала дуготрајним аплаузом на крају концерта наградила је чланове Црквеног хора Свети Василије Тврдошки и Острошки за једно предивно вече.

Kонцерт Црквеног хора Свети Василије Тврдошки и Острошки организовали су Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Град Требиње, уз техничку подршку Kултурног центра Требиње.

Извор: Радио Требиње

Pin It on Pinterest

Share This