Select Page
Празник Богојављења, свечано је прослављен у цркви Свете Тројице у Враки код Скадра у четвртак 19. јануара 2023. године.
Свету архијерејску литургију поводом празника, служио је викарни епископ Астије из Албанске православне цркве уз саслужење свештенства Српске и Албанске православне цркве.
Владици Астију, саслуживали су игуман Цетињског манастира протосинђел Пајсије Ђерковић, презвитери Никола Петани и Иван Попај и ђакон Михаил Михали, клирици Албанске православне цркве.
На крају литургије Владика Астије, извршио је чин великог освећења воде.
По благослову Архиепископа тиранског, драчког и албанског г. Анастасија Јанулатоса, литургију у храму Свете Тројице у Враки први пут је служио један епископ Албанске православне цркве.
У делегацији Митрополије црногорско-приморске по благослову Митрополита г. Јоаникија, поред игумана Цетињског манастира протосинђела Пајсија Ђерковића, били су и теолог и историчар професор мр Раде Булајић, управник Архива манастира Острога и асистент на Православном богословском факултету „Свети Василије Острошки“ у Фочи и професори Цетињске богословије Аполон Мишченко и Александар Вујовић.
Нови храм Свете Тројице у Враки, саграђен  је прије двадесет година са благословима Архиепископа тиранског г. Анастасија и блаженопочившег Митрополита црногорског г. Амфилохија и митрополије црногорско-приморске, која је обезбиједила највише средстава за њену изградњу, како би се у њему сабирали на богослужењима, вјерници Српске и Албанске православне цркве.
Најава за прославу Светог Саве
Овогодишња прослава Светог Саве, првог српског архиепископа и просветитеља, биће организована у недељу 29. јануара 2023. године, када ће у храму Свете Тројице у Враки, свету литургију служити свештеници Српске и Албанске православне цркве.
После литургије сабрани ће имати прилику да чују и пригодан светосавски програм и светосавску бесједу.
Светосавске прославе и светосавске академије у Враки и Скадру, обновљење су са благословом и подршком блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, 2009. године, на Савиндан, и од тада се редовно са радошћу прославља највећи празник српског народа, Свети Сава, у Враки и Скадру, који окупља српски народ из свих крајева свијета.
Овогодишња светосавска прослава биће петнаеста по реду од њеног обнављана у новије вријеме.
Незаборавну улогу у обновљеним прославама Светог Саве у Враки и Скадру, имао је и својим трудом свједочио и блаженопочивши професор српског језика у Скадру Светозар Ћираковић из Никшића, који је петнаест година предавао српски језик нашем народу у Скадру, и заједно са професором Цетињске богословије теологом Александром Вујовићем, учио дјецу вјери и припремао светосавске и духовне прославе.
Последња светосавска прослава у Скадру прије Другог свјетског рата, организована је 1934. године, са благословом тадашњег блаженопочившег епископа скадарског Виктора Михаиловића, која је била организована и у српским црквама у Враки и Скадру, као и у школи „Свети Сава“ у Скадру. Указом албанског краља Ахмета Зогуа укинуте су светосавске прославе и бројни Срби су избјегли из Скадра и Враке.
Александар Вујовић

Pin It on Pinterest

Share This