Select Page

Митрополит црнгорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на Крстовдан Свету службу Божију у манастиру Острогу.

У току Литургије Владика је миропомазао новокрштену слушкињу Божију Дуњу.

Свети Јован Крститељ је препознао да је Господ дошао и понизио себе до гроба, рекао је Митрополит Јоаникије у литургијској бесједи.

„И управо на овај дан, уочи Богојављења, понајвише се сјећамо Христовога смирења, како је Он као Син Божји.примио људску природу и постао као један од нас не умањивши ничим своје Божанство. И не само то, него је сишао до наше биједе и примио крст и смрт, и сишао у ад да би нас ослободио од окова смрти и да би нам својим васкрсењем даровао нови живот и нову радост, ново стање“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је превелика тајна Божанскога смирења:

„А њу је најбоље изразио Јован Крститељ ријечима. Гле, Јагње Божије долази да узме на себе гријехе свијета. Он је дошао у овај свијет као јагње које долази на заклање. А то Његово заклање је Његово распеће. Његово изливање крви живоносне на крсту је нама дало обновљење наше природе, очишћење од наших грехова. И васкрсењем нам је даровао побједу над смрћу и нови живот“, рекао је он.

Владика је казао да је сва тајна домостроја спасења на неки начин изображена управо на Богојављење, када се крштавао Господ Исус Христос у ријеци Јордану.

„Иако није имао потребе за крштењем, Он је заправо нама устројавао крштење и крштавајући се спирао наше гријехе. Када се погрузио у ријеци Јордану, Господ је тиме изобразио своју смрт. А када је изашао из Јордана, Он је тиме изобразио своје васкрсење. Јер, вода јесте символ живота, али као стихија земаљска, она је често и символ смрти. И Он је тајну крста, тајну своје смрти и васкрсења изобрази већ на ријеци Јордану“, објаснио је Митрополит Јоаникије.

По заамвоној молитви Митрополит Јоаникије је обавио велико водоосвећење.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Жељко Драшковић

 

Pin It on Pinterest

Share This