Select Page

Његово преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион отворио је 10. јануара 2023. године у Галерији „Прогрес“ у Београду изложбу „Мисионари сликом“.

На изложби су приказани радови Владимира Д. Карановића, Маре Ј. Ђуровић и Тијане Стаменовић. Изложба ће бити отворена до 20. јануара 2023. године.

Академија СПЦ за уметности и консервацију је на Инстаграму овим поводом објавила:

Изузетна нам је част што је по благослову Његове светости Патријарха српског, Г. Порфирија изложбу отворио Његово преосвештенство Епископ новобрдски, г. Иларион.

Присутнима се најпре обратио продекан за црквене послове на Академији СПЦ за уметности и консервацију, јереј др Дарко Стојановић који је истакао да су три аутора данашње изложбе семе које је Академија добро „посејала“ и да је добар плод то семе дало. Такође је истакао да се изложба црквених радова разликује од других изложби зато што она представља преображени свет, јер свака икона има светлост Васкрсења Христовог и живот вечни.

Његово преосвештенство Епископ Иларион је најпре пренео молитвене поздраве и благослове Његове светости Патријарха Профирија и истакао да му је велика радост што присуствује овом парчету лепоте у овом свету и да је човек створен да буде уметник да буде неко ко преображава творевину и да је приноси поново Богу: „То је један литургијски покрет где ми приносимо Богу творевину на коју смо оставили наш печат. И посебно је радосно када је тај преображај изворно леп изворно добар.“

Владика Иларион је похвалио и радове професора и студената Академије СПЦ за уметности и консервацију, истакавши да се ту види један дах изворне и аутентичне слободе, јер су канони потребни у свакој уметности да би се чувајући каноне и неку дисциплину дошло до праве и аутентичне слободе: „Та врста дисциплине, умећа је врло битна јер не може неко ко нема умеће да представи живот, а из ових икона наших драгих Владимира Карановића, Маре Ђуровић и Тијане Стаменовић се осећа један дах оне праве слободе којом треба да одише црквена уметност. Икона треба да буде утеха, тај прозор у вечни живот из кога нам долази светлост, онај дах Васкрсења Христовог.“

У музичком делу програма наступио је музички дует „Громовање“ који чине Биљана Лазић (вокал, клавир) и Ненад Кутнахорски (гитара).

Такође је најављено ауторско и стручно вођење кроз изложбу „Мисионари сликом” која је отворена за посетиоце до 20.01. у галерији Прогрес у Београду (Кнез Михаилова 27).

Аутори ће бити у галерији за посетиоце по следећем распореду:

12. 1.  Љиљана Несторовић,  14-17h

13. 1.  Мара Ђуровић,  15-18h

14. 1.  Tијана Стаменовић,  14-17h

15. 1. Љиљана Несторовић,  13-16h и

Владимир Карановић,  16-20h

16. 1.  Тијана Стаменовић,14 -17h

17. 1.   Мара Ђуровић, 15-17 и 19- 20h

18. 1  Тијана Стаменовић, 14-16 и Мара Ђуровић 16-18h

19. 1.   Владимир Карановић,  17-20h

20. 1. Владимир Карановић,  17-20h

Извор: ТВ Храм; Академија СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This