Select Page

Поводом најрадоснијег хришћанског празника, Рождества Христовог – Божића, пријепољски приватни предузетници и ауто-превозници организовали су са благословом Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија, на Божић, 7. јануара 2023. године, по први пут, хуманитарни конвој за браћу и сестре са Косова и Метохије.

Конвој је пошао из пријепољског насеља Коловрат и кретао се до манастира Милешеве, где је учеснике дочекао Епископ Атанасије: – Добро сте дошли на право место, у право време и прави дан. Место је Милешева, корен српства. И у времену и у простору, и у идеји и у плану, у организацији живота, свему је центар Милешева. Мошти Светога Саве овде су пребивале 360 година, ово место је освећено. Не може нико овде доћи а да не буде ефекта од тог доласка.

– Дошли сте и на прави дан. Данас је Божић. Суштина Божића јесте сабирање. То је дан када Бог настоји да сабере, да окупи, своју творевину. Да творевина Његова буде на окупу, заједно, у хармонији.

– Цео свет треба да зна да су у нашем памћењу, у нашим срцима, у нашем загрљају, наша браћа са простора Косова и Метохије. Ми на данашњи дан желимо да нешто добро допринесемо. Данас је дан окупљања, а када се окупљају они који се воле они нешто и приложе, у знак тог сусрета. Ви који сте се овде окупили изразили сте жељу да некако будете учесници живота наше браће и сестара на простору Косова и Метохије па сте на свој начин одлучили да дате прилог за њих.

– Нека Бог благослови вашу добру намеру и да ваши прилози буду искориштени на добробит наше браће и сестара на Косову и Метохији, пожелео је на крају Епископ Атанасије.

Овом приликом прочитана је и заједничка изјава и порука свих учесника ове несвакидашње литије нашој браћи и сестрама на Косову и Метохији, те је потом издељена Божићна чесница окупљеној  деци и свим учесницима хуманитарног конвоја.

Испред манастирске гостопримнице постављене су кутије за прикупљање новчаних прилога који ће бити прослеђени браћи и сестрама на распетом Косову и Метохији. Сабрање код манастира Милешеве настављено је још неко време, уз дружење, песму и послужење, на радост свих сабраних.

Извор: Епархија милешевска

Pin It on Pinterest

Share This