Select Page

Служењем повечерја са петохлебницом у храму под Горицом, отпочело је празновање Бадње вечери, уочи празника Рождества Христовога.

Светом службом началствовао је протојереј Јован Радовић уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, јереја Блажа Божовића и молитвено учествовање старешине храма, протојереја Мирчете Шљиванчанина, протојереја-ставрофора Гојка Перовића, архијерејског намесника подгоричко-колашинског и ђакона Луке Павићевића.

За певницом су одговарали појци Цркве Светог Ђорђа.

Након целивања престоне иконе Рођења Богомладенца Христа, сабрани народ је помазан освећеним јелејем.

Потом је око 17 часова приступила поворка верног народа, која је непрестано испуњавала порту Цркве Светог Ђорђа под Горицом – носећи бадњаке у рукама.

На подложеном огњишту прилазили су, осењивали се крсним знамењем, налажући бадњаке – поздрављајући присутне: Добро вече, сретно Бадње вече!

За то време, полазници Школе веронауке Свети Ђорђе, предвођени вероучитељицом Надицом Радовић, појали су божићне песме, док су наложени  бадњаци својим пламеном, премашивали висину звоника подгоричке цркве.

Затим је прота Милета Кљајевић благосиљао наложене бадњаке и кропио их вином, уз свечани поздрав: Христос се роди, Ваистину се роди!

Том приликом је пожелео срећно и од Бога благословено налагање бадњака код велике светиње – Цркве Св. великомученика Георгија.

,,Ове вечери, по одласку из дома Божијег, призовите све своје синове и кћери, децу, зетове и снахе и драге унучиће – окупите их око Богом дате трпезе; седећи на слами, поред бадњака, уз пријатни мирис тамјана и уз пуцкетање и треперење кандила пред вашим иконама, славите и хвалите Богомладенца Христа, уз појање његовог тропара“, поручио је отац у подгоричком храму.

,,Будите уверени да ћете у том молитвеном расположењу осетити милост и присуство Божије, које ће вам унети велику радост – јер нам Богомладенац шаље обиље дарова и све оно што људи не могу дати“, подсетио је прота у своме обраћању на Бадње вече, пожелевши да Господ благослови све присутне и домове њихове и да нам најрадоснији празник Свето Христово Рођење  осване на радост и весеље!

Потом је старешина Цркве Светог Ђорђа, прота Мирчета са свештенослужитељима овог древног храма, поделио божићне пакетиће свој деци.

У наставку програма, сабрани народ у порти цркве под Горицом, развеселио је народни гуслар Стеван Вујачић.

Сутра, празновање Рођења Христовога, у Цркви Светог Ђорђа под Горицом почеће, јутарњом службом са почетком од 6 часова, а у наставку ће се служити Света литургија, са почетком од у 7 часова.

Елза Бибић

Видео/Фото: Дарко Радуновић

 

Pin It on Pinterest

Share This