Select Page

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је на Бадњи дан Свету службу Божију у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.

Саслуживало му је свештенство барског архијерејског намјесништва.

У архипастирској бесједи Митрополит Јоаникије је сабраном вјерном народу честитао Бадњи дан и долазећи Божић, празник рођења Христовога.

„Данас, на Бадњи дан, када врхуне наше припреме за овај велики празник, ми осјећамо како цијела творевина, и небо, и земља се радују доласку Христовоме. Све је у трепету. А како и да не буде ако творац неба и земље долази у овај свијет! Како да се не радује творевина своме творцу“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да рођење Богомладенца Христа заједно славе и небо и земља.

„Анђели небески пјевају узвишену пјесму: Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља. У тој пјесми видимо, заправо, ту радост и неба и земље. Господ се стално прославља на небесима од бестјелесних сила, од анђела и арханђела. Али та слава обухвата и земљу. И овдје долази као Божји мир, као помирење свих са свима. И Онај који доноси мир, Он успоставља и благовољење међу људима“, казао је Владика.

Казао је да су пастири, прости људи, одмах својим безазленим душама и срцима осјетили благодат и милост Божју која их је обухватила.

„И видјели су анђеле Божје, чули су узвишено анђелско небеско појање у славу Христовога рођења“, казао је он.

Митрополит Јоаникије је казао да Пресвета Богородица, која је Духом Светим родила Христа Господа, непрестано велича и слави милост Божју.

Казао је и да се у тадашњој римској империји такође све било ускомешало и све било у неком покрету.

„Тада се догађао попис у цијелој империји па је свак морао да иде у свој град, неко иде тамо, неко овамо, нешто се дешава…  То је такође било по Божијем промислу. Догодило се тако да је то почетак оних који се именом Вјечнога Цара, Цара над царевима, Господара над господарима именују, који се уписују у књигу његовога вјечнога живота“, објаснио је Митрополит Јоаникије.

Казао је да је Господ Христос као сунце правде дошао, не да освијетли таму једне пећине него таму грешних људских душа, да очисти наша срца и да се у нашим срцима, а не у витлејемској пећини, настани.

„То је Његова воља и Његова љубав“, поручио је Митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је након Литургије подијелио Божићне поклон пакетиће дјеци.

Радосав Рајо Војиновић

 

Pin It on Pinterest

Share This