Select Page

У ишчекивању Рођења Богомладенца Христа, Бадње јутро прослављено је Светим Литургијским сабрањем – у подгоричком храму Св. Ђорђа.

Светом Евхаристијом началствовао је протојереј Јован Радовић уз саслужење протојереја Мирчете Шљиванчанина старешине Цркве, протојереја-ставрофора Гојка Перовића архијерејског намесника подгоричко-колашинског, протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, јереја Блажа Божовића и ђакона Луке Павићевића.

За певницом на литургијске возгласе одговарали су појци овог древног храма.

Након прочитаног јеванђелског зачала сабраном народу укратко се обратио – началствујући свештенослужитељ, прота Јован Радовић, честитајући, Бадње јутро и Бадњи дан !

,, Мир Божији, Христос се роди !

Отац је указао да се већ можемо поздравити тим поздравом, најрадоснијег хришћанског празника, те је препоручио – да се радујемо Богомладенцу Христу Који долази у овај свет.

Отац је казао да смо од раног јутра почели са сечемо бадњаке и да поштујемо наше народне обичаје.

,, Интересантно, 1272.г. је први пут забиљежено паљење и ложење бадњака, у Дубровнику, код православнога нашега народа – и ево тај обичај траје до дана данашњега!“ – нагласио је отац и додао да је симбол бадњака Христос Господ, Богомладенац Који се рађа у витлејемској пећини, у Витлејему граду Давидову.

,, Једино на нашем језику и у нашем народу се Бог назива Божић Бата; интересантно је да је Бата, млађи брат а у овом случају је старији брат, Господ Христос!“ – подвукао је прота, присећајући се Божићне песме:

,, А тај Божић Бата носи киту злата, да окити врата и сву кућу до крова и до пода

Прота је нагласио да је суштинско и дубинско то што, ако је Он наш брат, онда је Отац небески и Отац Његов и свих нас људи, хришћана, православних, крштених.

Стога, радујмо се Спаситељу нашему, да нас спасе од троглаве аждаје: гријеха, смрти и ђавола – позвао је отац Јован, поздравивши верни народ Божићним поздравом – Мир Божији, Христос се роди .

Потом су сви они који су постили Божићни пост, приступили Светој тајни причешћа.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана, настављено је затим у Светогеоргијевском Дому.

Нешто касније, са почетком од 15:30 часова у Цркви Светог Ђорђа служиће се вечерња служба са петохлебницом, а потом у 17.00 предвиђено је налагање бадњака.

Елза Бибић

Видео/Фото: Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This