Izaberite stranicu

Радост Божићних празника употпуниће 308. број Светигоре, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. На насловници овог броја, који отвара Божићна посланица Његове светости патријарха српског господина Порфирија, јесте репродукција фреске Рождества Христовог из Храма Христовог Васкрсења у Подгорици. Слиједе божићне теме. Под називом „Спасоносни догађај за човјечанство“ штампана је  литургијска бесједа са Бадњег дана из Бара прошле године Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

Објављен је одломак „O Богооваплоћењу“ из књиге „Подвиг Богопознања“ aрхимандрита Софронија, као и одломак „Христос а не Христ“,  из истоимене књиге  eпископа  Атанасија (Јевтића).

Публиковано је предавање епископа новобрдског Илариона „Разрешење пред Божић“.

О празнику Христовог рођења пишу јереј Миливоје Бакић „Осиромашио је вјечно богати, да би човјеков род бесмртношћу обогатио“ и Јовица Вукасовић  „Припремај се, Витлејеме“.

Ту су и дневнички записи митрополитa Амфилохијa „Божићни новомученици косово-метохијски“, о једном Божићу који се не смије заборавити.

И у божићној Светигори незаобилазна тема је Његош и капела на Ловћену, тако да у овом броју можете прочитати есеј др Драга Перовића „Перспектива и избор гроба“.

Богатству и шароликости божићног броја, уз илустрације са темом празника, доприноси низ разноврсних тема: Житије новомученице Кире Оболенске; разговор са Јаном Осином о црквенословенском језику и разумљивости богослужења; путопис Ходочашће Светом Спиридону на Крф, излагање јереја Павла Божовића на тему „Пет новинарских питања о мржњи и библијски одговор“;  цртица ђакона Павла Љешковића „Коначно слободна“; текст  „Маркион и ранохришћански  гностицизам“  Рада С. Булајића;  као и први дио рада

„Свједочанство вјере свјетлости на Далеком истоку“ ђакона Ведрана Д. Грмуше.

Недавно нас је напустио пјесник Рајко Петров Ного. О њему и његовом дјелу објављен је интервју Спиридона Булатовића са Душком Бабићем  „У стих ко на коња, гори у хајдуке…“

И на крају су сталне Светигорине рубрике Архив и Љетопис Митрополије.

Мир Божји! Христос се роди! Ваистину се роди Христос!

М. Ж.

Pin It on Pinterest

Share This