Izaberite stranicu

„Ево дана којег створи Господ, радујмо се и веселимо се у њему” (Пс. 117, 24)
Школа вјеронауке „Света Нина Грузијска” при храму Светог Димитрија у Зети организовала је данас ходочаснички излет за своје полазнике.

Ђаци су са својим вјероучитељем, свештеником Блажом Петровићем, обишли неколико светиња никшићког краја.
Прва светиња којој су овога дана пошли на поклоњење био је острошки скит у Јован Долу.

Тамо их је са пуно љубави дочекао монах Вукашин, сабрат ове свете обитељи, показао им храмове, упознао са историјатом скита и фрескописом цркава. Дјеца су потом узела благослов и цјеливала кивот са дјелићима часних моштију које се тамо чувају.

На крају су посјетили гроб оца Лазара Острошког, једног од најзнаменитијих духовника савременог доба у Црној Гори, чији земни остаци почивају на монашком гробљу Јован Дола.

Молитвени благослов који су са овога мјеста понијели употпунила је и живописна природа којом је Бог изобилно даривао овај крај.

Пут их је даље одвео у Саборни храм Светог Василија Острошког Чудотворца у Никшићу.
Ово велелепно здање, задужбина краља Николе саграђена у спомен погинулим црногорским и херцеговачким јунацима у рату од 1875 – 1880. године никога не оставља равнодушним, па су тако и зетска дјеца макар за ово кратко вријеме посјете храму успјела да се врате један вијек уназад и чувши причу о градњи овог храма од тамошњег црквењака схвате дубину и значај братских веза Црне Горе и Русије, те велико поштовање и захвалност коју Никшић гаји према Светим царским мученицима Романовима.

Добри домаћини су се потрудили да дјеца поред благослова посјете овој цркви и духовног окрепљења које су поцрпли у сусрету са њом, са собом понесу књиге, иконице и слаткише, које су им припремили на дар и сјећање на ову посјету.

Последњи дан децембра и ове календарске године дјеца ће свакако памтити и по посјети манастиру Светог Луке у Жупи Никшићкој.

Иако због радова на фрескопису нису били у прилици да виде централни храм, који по предању потиче из XIII вијека, поклонили су се дијелу моштију Светог апостола Луке које се чувају у овом манастиру, те обишли капелу Светог Амфилохија Иконијског.

Љубављу дивних сестара монахиња, чије се вриједне руке свакодневно труде на унапређењу овог манастирског комплекса, дјеца су и овдје дочекана као најдражи гости.

Надахнути светињама, окријепљени љубављу, обрадовани љепотом сусрета и природе, те утврђени у спознаји да су чланови најдивније заједнице каква је Црква Христова, дјеца су са својим вјероучитељем и неколицином родитеља који су им такође били сапутници на овом малом ходочасничком путовању, кренула пут Зете, са жељом да се ово заједничарење и обилазак Никшића некад понови.

Оливера Балабан

 

Pin It on Pinterest

Share This