Izaberite stranicu

У препуној крипти Спомен Храма Светог Саве на Врачару синоћ 3. децембра 2022. године, било је посвећено вече угледном бококоторском архијерејском намеснику и дугогодишњем которском пароху протојереју-ставрофору Момчилу Моми Кривокапићу, који се упокојио у Господу 29. априла 2020. год. и одржана је промоција двеју књига „Отац Момо“ и „Црква Светог Петра Цетињског на Прчању“, коју је подигао 1972. год. тачно пре 50 година отац Момо, по узору на срушену ловћенску цркву.

На почетку промоције, поздравним словом обратио се старешина старобежанијске београдске цркве отац Владимир Левићанин, преносећи поздраве и благослове Његовог Преосвештенства викарног Епископа ремезијанског Г. Стефана.
Отац Влада је од своје петнаесте године проводио много времена са покојним оцем Момом, који је у то време био професор цетињске богословије, те је синоћ испричао многобројном аудиторијуму о лику и делу нашег оца Мома, дочаравши његов предивни карактер многим анегдотама.

У наставку вечери о личности и делима оца Моме, ловћенској капели, као и о књигама говорили су: академик САНУ г. Матија Бећковић, који је прво слово написао у књизи „Отац Момо“; књижевник проф. др Михајло Пантић, који се осврнуо на претке оца Моме, особито на прађеда Саву који је свој овоземни живот скончао у далекој Аргентини и чије сени је пренео у Котор управо за свога живота прота Момо и сахранио на грбаљском гробљу, где сада обојица почивају и чекају опште Васкрсење.

У наставку вечери обратио се свештеник и проф. Православног богословског факултета у Београду др Сава Милин,
говорећи о своме течи, присећајући се кроз емоције и упоређујући оца Мому паралелно са његовим тастом, чувеним београдским протом, професором, врхунским теологом и апологетичарем др Лазаром Милиним, не забрављајући упокојену протиницу Смиљку, са којом је отац Мома животни век провео.

Обратила се сабранима професор српског језика и књижевности и уредница г-ђа Љиљана Чолан, осврнувши се понајвише на оба књижевна издања.

У музичком програму учествовало је Певачко друштво „Преподобни Рафаило Банатски“ из Зрењанина под диригентском палицом мр Сенке Милисављевић.

Догађају су присуствовали: генерална конзулка Црне Горе у Србији г-ђа Невенка Ћировић; председник Општине Будва г. Мило Божовић; потпредседник Општине Котор г. Синиша Ковачевић; потпредседник Општине Стари Град-Београд г. Александар Тодоровић; председник Српског пјевачког друштва „Јединство“ из Котора г. Војин Лазаревић; бивши конзул Републике Србије у Црној Гори г. Зоран Дојчиновић; архијерејски намесник которско-тиватски и професор цетињске богословије протојереј Немања Кривокапић; свештенство СПЦ; професори Православног богословског факултета у Београду; и друге академске личности; деца оца Моме и остала родбина; као и многобројна духовна чада оца Моме.

Вече је организовала СПЦО Котор, као и Управа Храма Светог Саве у Београду.

,,Да бисмо се попели високом небеском љествицом љубави, треба сами да постанемо камен, степеница те љествице, на коју ће, пењући се, стајати други“ – речима Александре Фјодоровне Романов позивамо све поштоваоце личности оца Мома, да наставе разговор са њим кроз време које ће доћи.

Извор:  Храм Светог Саве

Pin It on Pinterest

Share This