Izaberite stranicu

Седма по реду самостална изложба слика под називом „Идентитети“ академске сликарке Маје Тодић из Грачанице отворена је у уторак, 29. новембра 2022. године, у Галерији Дома културе. „Уметнику који рођен поред велике светиње као што је Грачаница, први сусрет са уметношћу јесу фреске“, поручила је на отварању изложбе ауторка.

Двадесет слика насталих у техници акрила и уља на платну Маја је стварала од 2014. године. Њену седму изложбу слика отворио је књижевник из Грачанице Ратко Поповић.

„Мислим да је просто природно да као сликарка која је рођена у Грачаници да будем инспирисана Грачаницом, која јесте и весник идентитета нашег, али и корен који се и даље преноси на остале просторе“, рекла је Тодић, додавши да се водила мислима нашег познатог писца Иве Андрића који је говорио „Целину српске фреске слутим“.

„Ми који смо остали овде да живимо кроз ово стваралаштво васкрсавамо и једино ту можемо да се бранимо, изградимо и сачувамо наш национални и духовни идентитет“, навела је ауторка.

Књижевник Жарко Миленковић појаснио је зашто је Маја ову изложбу назвала „Идентитети“.

„Идентитет разматран у једнини укида сваку даљу дискусију о било чему. Појединац се сведе на ту једну категорију и ван ње не може постојати. Међутим, размишљати у множини о идентитетима значи мислити о појединцу као слободном бићу које припада себи и колективу. Идентитети су код ове сликарке више културолошки и уметнички иако су сви они битно повезани са националним, али без идеолошких, савремени је доживљај овог термина. Ако идентитет у најкраћем дефинишемо као нешто што нас одређује онда је факат да сви ми имамо више идентитета“, објаснио је Миленковић.

Мајина учитељица из Основне школе Градимирка Младеновић са поносом је посматрала данашњу изложбу своје некадашње ученице.

„С обзиром на оно што знам, још од првог разреда како је она то радила с љубављу, нисам ништа мање очекивала“, истакла је учитељица, додавши да је Маја Тодић током школовања била одличан ученик, којој су јако добро ишле природне науке, те да су дар и љубав према сликарству били много већи.

Посетиоцима се изложба слика допала. Неки имају и омиљену слику, а неки и више њих.

„То би била Грачаница, Симонида, Додир, не могу да се одлучим. Ово је један од ретких тренутака када мислим да би моје песме могле да добију форму, облик и боју, то би било то“, нагласила је Гордана Јовановић.

„Изложба је заиста фантастична. Наша Маја данас нам је улепшала овај суморни, тмуран дан, време и простор у Грачаници. Слике су права радост, како за познаваоце уметности, тако и за лаике“, додала је професорка српског језика и књижевности Ана Костић.

Маја Тодић рођена је 1989. године у Приштини. Дипломирала је 2012. године на Факултету уметности Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици, одсек Сликарство, у класи професора Зорана Фуруновића.

Дела јој се налазе у Галеријама: Савремене ликовне уметности у Нишу, Факултета уметности Универзитета у Приштини, Галерија ММЦ Културни центар Нови Пазар, Дома културе Чачак, Галерија Културног центра „Лаза Костић” Сомбор, Дома културе „Грачаница”.

Изложби Маје Тодић присуствовала је и председница општине Грачаница Љиљана Шубарић, а покровитељи су Министарство културе Републике Србије, Привремени орган града Приштина и општина Грачаница.

Ана Марковић

Извор: Грачаница.инфо

Pin It on Pinterest

Share This