Izaberite stranicu

Завршна свечаност овогодишњих “Дана патријарха Павла”, а седмих по реду коју организује удружење „Павле – живот по Јеванђељу“ под покровитељством града Чачка, а у сарадњи са Туристичком организацијом и другим установама културе града Чачка, одржана је 19. новембра 2022. године у Чачку.

Свечаност је започела у горњем холу Културног центра, изложбом МОЛИТВЕНО СЕЋАЊЕ– СВЕТЛОПИСИ аутора Рајка Р. Каришића, уметничког фотографа из Београда и резбарених крстова – ХОДАЊЕ У СВЕТЛОСТИ, насталих на дрворезбарској колонији “Крст патријарха Павла”. Изложбу је пригодним говором отворила Ана Ранђић, професор српског језика и књижевности, а присутне је поздравио и аутор фотографија који је, између осталог, истакао да је приказане фотографије даровао као легат удружењу “Павле – живот по Јеванђељу” и граду Чачку. На овај начин град Чачак, уз дрворезбарене крстове колоније „Крст патријарха Павла“, чији се број повећава из године у годину, обогаћује збирку уметнина које ће се чувати у просторијама које је град наменио у ту сврху. Како је најавио проф. др Драго Милошевић на свечаности у манастиру Благовештење кабларско, 27. септембра 2022. године, то ће већ бити мали музеј посвећен патријарху Павлу. Дакле, за такво нешто већ има елемената, а то ће свакако обогатити нашу културну баштину. Треба истаћи да изложбу фотографија прати изванредно урађен и каталог, чији је графички уредник Зоран Јуреш, који је уједно и каталогизација свих фотографија које је аутор, Рајко Р. Каришић даровао. Овогодишња изложба у Културном центру трајаће до 5. децембра 2022. године.

Након свечаног отварања изложби, у великој сали Културног центра посетиоци су имали прилику да слушају концерт хора “Београдски мадригалисти” који је, под диригентском палицом г. Александра Бурића, извео један број дела Стевана Мокрањца, Исидора Бајића, Војислава Симића, Јосифа Маринковића, Корнелија Станковића и других.

Поред сјајног хора, посетиоцима се обратио и проф. др Мило Ломпар, историчар књижевности, есејиста и редовни професор Филолошког факултета Универзитета у Београду, који је изговорио своју беседу о патријарху Павлу. Започео је присећањем на један врео августовски дан када је у тролејбус на Теразијама ушао патријарх Павле тако тихо да нико не примети. У возилу је било троје људи, који су одмах након његовог уласка устали. А он је погледавши их рекао: „Седите, седите, ја ћу брзо сићи“. Мада је места било колико се хоће и мада је он заиста сишао после две станице, а да нико није ни помислио да седне, по прећутном осећању сви су стајали. Ко је био тај човек, упитао се Ломпар? Човек пред којим смо стајали био је, како каже Ломпар, један од оних самозатајених, а светих, за које Јустин Ћелијски каже да су имали три дара – дар суза, дар сећања на смрт и дар умилења. Такође је подсетио да је патријарх био сведок вере која је, како је говорио апостол Павле, тврдо чекање онога чему се надамо: “Он је веру сведочио животом што је најтеже, сведочио је умом што је тешко, и сведочио је духом што је нешто што га је издигло и учинило да његов дух лебди над нама увек када помислимо да духа нема и да баш ничег нема око нас, он је ту.”

На крају програма, професор Драго Милошевић је у име удружења “Павле – живот по Јеванђељу” прво захвалио свима који су допринели грађењу ове манифестације, а потом је уручио велике захвалнице са примерком првог броја часописа ПАВЛЕ патријарх српски и репликом крста који је патријарх Павле ручно урадио током свог боравка у манастиру Вујан, хору “Београдски мадригалисти”, беседнику проф. др Миру Ломпару и аутору фотографија портрета патријарха Павла, Рајку Р. Каришићу.

Након ове свечаности, како најављује организатор, следи издавање другог броја часописа ПАВЛЕ патријарх српски чиме би седми „Дани патријарха Павла“ били окончани.

Pin It on Pinterest

Share This