Izaberite stranicu

Рајко Петров Ного, српски песник, есејиста и књижевни критичар преминуо је јутрос у 77. години, пишу Новости а преноси Танјуг.

Познати српски есејиста рођен је у Загорју, у Херцеговини. Као дечак дошао је из родних Борија у Сарајево и започео школовање. Након основне школе завршио је Учитељску школу у Сарајеву, дипломирао Југословенску књижевност и српскохрватски језик на сарајевском Филозофском факултету, а магистрирао на Филолошком факултету у Београду. Преселио се 1982. године из Сарајева у Београд. Од 2000. године предавао је поезију и критику на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

За дописног члана Академије наука и умјетности Републике Српске изабран је 27. јуна 1997, а за редовног 21. јуна 2004. године. Био је члан Удружења књижевника Србије. Управни одбор Удружења књижевника Србије га је 30. марта 2012. године предложио за дописног члана Српске академије наука и уметности. Био је члан првог сазива Сената Републике Српске од 1997, а поново је изабран 9. априла 2009. године. Добитник је 23 награде, а до краја 2007. године објавио је 52 књиге.

Извор: Политика

Pin It on Pinterest

Share This