Izaberite stranicu

Јуче на празник Светог Јована Милостивог Патријарха Александријског, Вјерско Добротворно Старатељство Епархије Нишке „Добри Самарјанин“, прославило је своју славу. Прослава је била уприличена у цркви Светог Пантелејмона у Нишу а свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ Нишки Господин Арсеније са свештенством.

Наиме, овом прославом је званично установљена структура ове добротворне организације која је успостављена на иницијативу владике Арсенија и која ће од сада перманентно функционисати на више поља хуманитарног рада. Ово благословено сабрање домаћини су искористили да угосте службенике добротворних организација из других епархија како би подијелили своја искуства и дали конструктивне планове и савјете. Тако да су на прослави били представници из Архиепископије београдско-карловачке, Митрополије црногорско-приморске и Епархије тимочке.

За координатора ВДС „Добри Самарјанин“ по благослову владике Арсенија постављен је свештеник Синиша Никитовић, који је већ освједочен прегалац на овом пољу и који иза себе има велики број хуманитарних акција.

У надахнутој бесједи Преосвећени Владика Арсеније подјсетио је да нас Господ у Јеванђељу на више мјеста позива да будемо милостиви и братољубиви, као што и у једном од Блаженстава стоји „Блажени милостиви јер ће бити помиловани“, а како све у нашем животу зависи од Божије милости, тако и ми треба да се угледамо на свог Творца и Спаситеља и будемо милостиви, као што је и Он милостив. „То је једна од највећих хришћанских врлина“, поручио је у својој бесједи Епископ Арсеније. Владика је такође подсјетио и на Причу о Добром Самарјанину, по коме и Вјерско добротворно старатељство Епархије нишке носи име.

Након свечаног дијела владика Арсеније је са гостима обишао у изградњи храм Светог Василија Острошког у насељу Дуваниште, и том приликом их упознао о чудотворном јављању Светог Василија на дјечјем игралишту у току бомбардовања 1999. год. када је Свети упозорио дјецу да се склоне након чега је то мјесто било бомбардовано. У спомен на тај догађај се и подиже овај храм. Након тога, гости су обишли Музеј Епархије Нишке при Саборном Храму гдје су још једном били примљени у Владичанском Двору и том приликом се владика још једном захвалио, уручио поклоне и благословио пут гостима.

Цјелокупно сабрање је прошло у знаку хришћанске љубави и слоге.

                                                                   Јереј Владимир Милуновић

Pin It on Pinterest

Share This