Izaberite stranicu

Дружење са публиком у родној Сенти било је посебно и за академика Матију Бећковића и за све присутне. Вече препуно емоција организовано је у простору обновљене старе српске школе, при сенћанском православном Храму Светог архангела Михаила, цркви у којој је крштен Матија Бећковић. Као најлепша честитка родне Сенте уочи 29. новембра, предстојећег рођендана Матије Бећковића.

По Вуковом речнику, Сента значи родно место, а у нашем језику када неко изгуби правац, пут, онда се оријентише интуитивно, по сенти, сентином, присетио се Матија у својој родној Сенти.

“Тако сам и ја, некако у животу има ту звезду водиљу, увек ми је Сента личила на оно што Црњански каже ‘Бескрајни плави круг и у њему звезда’. Е, та звезда је за мене била Сента”, каже Матија Бећковић.

Препуна сала обновљене сенћанске старе српске школе била је обојена посебном емоцијом. За град на Тиси велики догађај.

“За мене лично, за град Сенту овај догађај значи јако пуно. С обзиром да је господин Матија Бећковић, академик, рођен овде, крштен у овом правопславном храму, мислим да је ово и право место да се ово књижевно вече одржи, јер је ово стара српска школа”, каже Петар Терзић из Сенте.

“И ево нас сада у библиотеци цркве у којој сам се ја крстио, када сам се родио на дан Светог апостола Матеја и са својим рођењем донео и своје име”, каже Матија Бећковић.

А, донео српској култури, књижевности много тога. Ми имамо привилегију да смо савременици Матије Бећковића, да живимо у епохи коју је он песнички обележио.

“Ја не видим ни једну личност која је у таквим маестралним размерама показала песничке могућности српског језика и ту способност да обухвати тематски невероватне ширине. Ко никада није присуствовао програмима у којима Матија Бећковић говори своју поезију, тај је, бојим се, осиромашен”, каже проф. др Драган Станић, председник Матице српске.

Захваљујући Матији Бећковићу, на згради обновљене старе српске школе постављена је спомен плоча у част песника и академика Стевана Раичковића. Топло и емотивно вече у Сенти, чинило се као да су се после дуго времена окупили стари пријатељи, браћа по Сенти.

Извор: РТВ 

Фото: Архива

Pin It on Pinterest

Share This