Izaberite stranicu

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос, на празник Светог краља Стефана Дечанског Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

Саслуживало му је свештеномонаштво Цетињског манастира и свештенство цетињског архијерејског намјесништва.

Митрополит Јоаникије је у литургијској бесједи подсјетио на ријечи Светог Петра Цетињског из времена Карађорђевог устанка упућене ондашњем игуману дечанском Данилу Кажанегри, Паштровићу да ради сигурности пренесе мошти Светог краља у Црну Гору.

“То је само једно од свједочења из наше историје везано за чудотворне мошти Светога краља дечанскога. Његово име се стално помињало откад се он чудесима почео пројављивати дајући исцјељења свима који му с вјером приступају. Њега је српски народ поштовао као свога заштитника, као заштитника вјере и слободе отаџбине, нарочито у временима турског ропства”, рекао је он.

Додао је да се свуда, заједно са Светима Симеоном и Савом сликају његове фреске и иконе.

“Ево овдје, у Црној Гори – манастир Морача, Пива, Острог – свуда се у то вријеме, уз фреске и иконе Светога Симеона и Саве сликају и иконе и фреске Светога краља Стефана Дечанског. Јер, он је чинио велика чудеса. И не само то него се народ сјећао и његових дјела у славу Божију за вријеме његовога живота”, рекао је он.

Митрополит Јоаникије је подсјетио да је наш народ манастир Дечане увијек помињао као једну од наших највећих светиња.

“Тако је било – тако је и остало. А овдје у Црној Гори треба да се споменемо да је Свети Стефан био млади краљ који је једно вријеме управљао Зетом. а послије, непосредно пред преузимање престола управљао је Будимљанском жупом, једно двије или три године. И зато га памте наше светиње и као великог добротвора, не само као ктитора Високих Дечана. Као што се Свети Петар Цетињски бринуо и за Патријаршију и за Дечане тако се и Свети краљ бринуо за светиње у Црној Гори. А то се посебно видјело у овим последњим временима када смо морали да бранимо светиње да их безбожна власт не узме у своје руке и да ради с њима шта хоће и да на такав начин понизи нашу свету вјеру”, рекао је Владика Јоаникије.

Кад су покушали да претумаче Његоша, рекао је Владика Јоаникије, онда ту нема краја.

” Све је то повезано. Требало је да прекњиже светиње на државу, па би онда по истом обрасцу тзв. косовске власти све прекњижиле на квазидржаву Косово. И то је било лако прозрети и то је већ све било испланирано. Тако ми овдје када смо се борили за очување светиња, истовремено смо се борили и за очување светиња на Косову и Метохији које су и даље угрожене”, објаснио је Владика Јоаникије.

Он је рекао да се нада да су наше светиње већ сада заштићене.

“Али светиње на Косову и Метохији су у великој опасности, јер западни свијет хоће да отме дио територије државе Србије и да створи, насилним путем, државу Косово. А онда да светиње и сво културно благо српског народа на Косову и Метохији прекњижи на ту тзв. државу”, упозорио је Митрополит Јоаникије.

Рекао је да туска власт није хтјела да мијења идентитет српских светиња.

“Ове садашње власти то хоће. Међутим, Свети Стефан Дечански и остали Божји угодници – Свети кнез Лазар и српски архиепископи и патријарси чували су наше светиње. Тако их чувају и данас и јасно свједоче свима да су то православне српске светиње. Наравно, оне нијесу духовно и културно благо само српског народа него припадају духовном и културном благу Европе и свијета. Али мора све имати своје име. И треба да се зна ко их је подизао и у славу којег Бога су подизане те светиње. Не може бити никако другачије”, поручио је Митрополит Јоаникије.

Казао је да су ктитори светиње посвећивали искључиво Богу и Цркви његовој и никоме другоме.

“Не било којој држави него Богу и својој вјери и Цркви Божјој, светој и истинитој лађи спасења цијелога свијета. Драга браћо и сестре, нека буде срећан овај велики празник Светога краља Стефана Дечанскога. Нека његове свете молитве заступају Косово и Метохију, и све нас заједно са њима”, закључио је Митрополит Јоаникије.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Драган Илић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This