Izaberite stranicu

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије у 18. недјељу по Духовима, 16. октобра 2022. љета Господњег, када наша Света црква молитвено прославља Светог свештеномученика Дионисија Ареопагита и Светог Пајсија Јањевца Патријарха српског, служио је у Сретењском манастиру у Москви, уз саслужење протојереја Остоје Кнежевића и братије ове светиње на челу са игуманом Јованом (Лудишћовим).

Литургијском бесједом сабранима се обратио јеромонах Игњатије (Шестаков), а по отпусту је бесједио Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Изражавајући велику радост због заједничког богослужења и причешћа Светим тајнама Христовим, Митрополит Јоаникије је у свом архипастирском обраћању казао да је у овом тешком времену много важно да се заједно молимо и да осјећамо патње и невоље које сви ми, свако на свој начин, доживљавамо и проживљавамо.

“Знамо из нашег хришћанског искуства да молитва може највише да помогне, нарочито када смо у тешкоћама и невољама. Молитва нас приближава Богу, враћа нас у наручје Божије, и када смо у близини Божјој потпуно другачије размишљамо него када смо далеко, потпуно другачије осјећамо и видимо стварност из близине Божије него када се удаљимо од Бога. Наравно када се удаљимо од Бога, извора живота и вјечне свјетлости и радости вјечног живота, ми тада тонемо у таму и све што видимо, све нам је мрачно, тужно и тешко. А када се вратимо Богу, који је извор свјетлости, цијела стварност се преображава, а посебно је важно што у љепшој свјетлости видимо лице ближњега свога.”

Даље је казао да је почаствован што је данас у овој светињи, на овом сабрању, и што наставља свијетлу традицију наших предака.

“Ја сам сада, као митрополит црногорско-приморски, дошао да наставим ону традицију коју су наши преци давно и давно започели. Данас прослављамо и Светог Пајсија Пећког патријарха који је први, као један програм Српскога народа и Српске православне цркве, успоставио да његујемо блиске и добре односе са братском Русијом, да његујемо прије свега духовне и културне и братске везе са братским руским народом и са свима другим православним”, поручио је Владика Јоаникије, подсјетивши да су везе Црне Горе са Русијом нарочито интезивиране од Митрополита Данила, односно од рускога цара Петра Великога, а онда кроз све наредне вјекове.

Посебно је истакао чињеницу да је Црна Гора, и Митрополија црногорско-приморска, опстала у временима великога турског ига зато што се везивала за Русију и што је Русија узела у своје покровитељство Црну Гору.

“Ми као свештена лица дужни смо да свједочимо истину, а изнад свега да његујемо братску љубав и да чувамо јединство Цркве, а чувајући јединство Цркве сви постајемо јачи, сигурнији, сви добијамо благодат и милост од Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа. Јер Он је заповиједио да будемо једно и да љубимо друг друга и да увијек једни друге подржавамо. Када смо заједно сабрани око Христа, ми смо онда сигурни и јаки и гледамо са надом и са свијетлим погледом у нашу будућност”, бесједио је Владика.

Високопреосвећени Митрополит се захвалио руском народу за љубав и отворено срце коју су показали према нама у временима када нам је било најтеже, када је код нас био  рат, када се распадала наша држава Југославија:

“Када су била многа искушења руски Патријарх блаженопочивши Алексеј и садашњи Патријарх, тада митрополит, Свјатјејши Кирило, они су долазили к нама и храбрили и тјешили наш народ. Њихова духовна и морална, братска помоћ и подршка нама је значила много и давала нам снаге да издржимо сва искушења која су нас тада сналазила. Ја бих сада, када је цијелом руском народу тешко и цијелој Руској православној цркви, заблагодарио на тадашњој пажњи Руске цркве која се наравно наставила, и наставиће се и убудуће, и ако могу што, могу да се молим за вас и за мир, и за превазилажење искушења и за праведно решење у овим искушењима којима је данас захваћена Руска православна црква и руски народ и руска држава”, казао је Митрополит и закључио:

“Ми вјерујемо у снагу Руске православне цркве, које је преживјела најтежа искушења у бољшевичко-комунистичком времену гоњења и страдања, и као што овај храм Светих новомученика и исповедника руских овако сија у свјетлости, сигурно да је њихова жртва пред Богом још много свјетлија. Ми желимо вама милости и благодати Божије. Божије помоћи у свему и Руској православној цркви и цијелом руском народу, и дај Боже да се у миру и у радости и у јединству Цркве Божје увијек сабирамо, славећи име Божје – славећи Спаситеља Господа нашег Исуса Христа са његовим беспочетним Оцем и Пресветим благим и животворним Духом Његовим. Амин!”

На крају, захваљујући се на гостопримству, Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је оцу игуману Јовану уручио дар – напрсни крст, док је игуман Митрополиту као сјећање на данашње богослужење поклонио икону Светог свештеномученика Илариона.

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије борави у Русији гдје ће са Владиком пакрачко-славонским г. Јованом 18. октобра отворити и благословити Фестивал “Српска утеха руском срцу”, у оквиру којег ће бити уприличено Вече сјећања на блаженопочившег Митрополита Амфилохија.

Фестивал организује Православни универзитет “Свети Тихон”.

Весна Девић

 

Pin It on Pinterest

Share This