Izaberite stranicu

У Галерији Музеја Херцеговине у Требињу синоћ је отворена изложба фотографија “Васкрс манастира Житомислић”.

Игуман манастира Житомислић Данило Павловић казао је да је изложба уприличена поводом 30 година од рушења и 20 година од почетка обнове манастира.

“Ове године у јуну смо имали свечано проглашење Житомислићких  мученика, они су канонизовани 2005. године, а ове године су унешени у календар, тако да смо 26. јуна имали прославу и тада смо отворили ову изложбу. Изложба говори о свему овоме што сам навео, имамо сачувано неколико вриједних фотографија Житомислићких мученика, Игумана Kонстантина, неке фотографије приказују манастир прије рата, а неке освећење из 2005. године“, навео је игуман Данило.

Он је додао да имају у плану да изложба обиђе цијелу Херцеговину, како би се људи подсјетили на ове догађаје и сам значај манастира.

Директор Музеја Херцеговине у Требињу Ивана Грујић истакла је да је изузетна част угостити ову изложбу.

“Манастир Житомислић је кроз вијекове имао веома важну улогу у духовном животу нашег народа, посебно српског народа на простору Западне Херцеговине и долине Неретве и због тога сваки помен манастира нас обавезује да се сјетимо наших славних предака“, навела је Грујић.

Она је додала да осим ове значајне обнове манастира, у задњих пар година основан је и Музеј манастира Житомислић, гдје  је изложено сво благо које је преостало.

„Одмах на почетку њиховог оснивања, потписали смо протокол о сарадњи и ево ове године смо ту сарадњу интензивирали. Изузетно је значајно видјети не само духовни, него и физички препород манастира Житомислић у задњих 20 година и сви који живимо на овим просторима бисмо требали бити поносни”, казала је Грујић.

Прије Требиња, изложба је приређена у Невесињу и Гацку, а у Музеју Херцеговине за све посјетиоце биће отворена 10 дана.

Извор: Радио Требиње

Pin It on Pinterest

Share This