Izaberite stranicu

Српска премијера филма „Где си, Адаме“, Александра Запорошенка и Александра Плиске, одржана је на недавном Фестивалу хришћанске културе у Зајечару (5-18. септембра) на којем је добио  награде у две категорије: За најбољи филм и најбољу камеру. Након београдске премијере, која ће се одржати 6. октобра, документарни филм „Где си, Адаме?“ наћи ће се пред биоскопском публиком широм Србије, Републике Српске и Црне Горе.

Аутори овог документарног филма о Светој Гори обраћају се публици питањем: “Где си Адаме”. Филм уводи гледаоца унутар високих зидина древног светогорског манастира Дохијар, у коме је повучени подвижнички живот исклесао непоновљиве карактере, а монашку заједницу претворио у ризницу „свакодневних светитеља“. Публика већ са првим кадровима урања у атмосферу просто незамисливу за двадесет и први век, која у исто време толико плени пажњу и очарава, да све овоземљаске бриге ишчезавају у мирису тамјана и звезданом светогорском небу.

Централна фигура у филму је старешина манастира, игуман Григорије. Његово вишедеценијско искуство у духовном руковођењу братијом изнедрило је дубинско разумевање рањене људске душе и њеног стремљења да се врати у стање својствено Адамовој људској природи пре пада, да се врати у Очев загрљај.

„Свако од нас се, попут Адама, крије од Бога, прибегавајући забави, свакодневним животним обавезама, послу…  Ипак, увек ће се наћи један од хиљаду људи, који ће у себи чути божански призив; који ће престати да се крије, оставити световне бриге – и изаћи у сусрет Богу“- објаснио је редитељ Александар Запорошченко.

Идејни творац и продуцент филма је протођакон Александар Плиска, који је током свих година претходне деценије проводио по једно годишње доба у манастиру Дохиjар, живећи и радећи са монасима. Тако се родила мисао да се макар један делић миленијумског духовног искуства Свете Горе кроз објектив камере преточи у срца оних богочежњивих душа које живе изван Перивоја Пресвете Богородице.

Аутори филма су сигурни да се пред очима посматрача филмско платно претвара у огледало, пре свега због аутентичног и спонтаног начина на који је овај документарац настао, те због труда да се невидљива унутарња борба пренесе искрено, како јесте, без улепшавања. Они дубоко верују да ће светоотачки терапеутски метод за исцељење душе, коме су посветили овај филм, пронаћи свој пут и до српске публике.

“Где си, Адаме?” је приказан и на Интернационалном фестивалу православног филма у Кијеву, где је добио Гран-при, затим у Торонту, Кракову и другим фестивалима.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This