Izaberite stranicu

На Косову и Метохији одржани су дводневни песнички сусрети (29. и 30. септембра) посвећени младом преминулом песнику и новинару Лазару Вучковићу. Овогодишња награда Лазар Вучковић додељена је песнику Видаку Масловарићу из Београда.

Овогодишњи сусрети песника кренули су из места из којег је 1937. године кренуо и Лазар Вучковић. Из његовог родног Горњег Села код Призрена. Преко Призренске Богословије песници са Косова и Метохије, централне Србије и региона, стигли су до Грачанице. Поручили су да сусретањем у част Лазару Вучковићу спајају располућено национално, духовно и културолошко биће Срба на Косову и Метохији. Овогодишњу награду доделили су песнику Видаку Масловарићу из Београда.

„Ако је поезија најсуптилнија честица језика, ако треба да сведочи и да сања, онда поезија Видака носи уверљиву драму људског страдања, порушених домова, затворених путева, изневерених нада”, рекао је Радослав Стојановић, песник и председник жирија за доделу награде.

Страдање и смрт иду са простором Косова и Метохије. Било какво раздвајање није могуће, каже лауреат.

„Јер овај усудни простор вековима сведочи инфериорност једних и бахатост других и непрестано шири слику на којој доминирају тамни валери допрли у видно поље страдалника и у овом тек започетом и несмирајном веку”, истакао је Видак Масловарић, песник из Београда.

Лазар Вучковић био је новинар и репортер листа Јединство у Приштини. Један је од првих српских послератних песника на Косову и Метохији. Живео је 29 година. Утопио се у Охридском језеру заједно са црногорским песником Блажом Шћепановићем, учествујући на Струшким вечерима поезије.

„Лазар Вучковић се појавио као дар и изменио тадашњу српску поезију на Косову и Метохији. Био је путоказ наредним генерацијама песника”, рекла је Рада Комазец, директорка „Панораме-Јединства”.

Песнички караван, 54 по реду, настављен је данас у Прилужју код Вучитрна, а завршен у Косовској Митровици.

Извор: РТС

Фото: Радио Грачаница

Pin It on Pinterest

Share This