Izaberite stranicu

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа”, једног од најнаграђиванијих српских редитеља Горана Радовановића, у „Српској кући” у Подгорици у сриједу 28. септембра 2022. године одржано је филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову и Метохији.

Горан Радовановић је по доласку у Подгорицу посјетио Саборни храм Христовог Васкрења и поклонио се гробу блаженопочившег Митрополита Амфилохија, кога је имао благослов да упозна као студент још осамдесетих година у Београду, као професора Богословског факултета.

Редитељ Радовановић је за Радио Светигору говорио како је, кроз потресну причу о приликама у изолованој српској енклави Велика Хоча код Ораховца, у свјим филмовима крајње објективно, непристрасним језиком камере покушавао да свједочи о изазовима, пркосу и вјери као ослонцима опстанка на страдалној Светој српској земљи – Метохији и Косову.

У разговору је подијелио и неке сопствене утиске и доживљаје током боравка у Метохији и на Косову, о искуствима током снимања филмова које је посветио истини о страдалништву косовских Срба, говорећи о понечему што није могло да се исприча и прикаже филмским језиком.

Филм “Чекајући Хандкеа“ настао је као потреба аутора да се на неки начин захвали великом пријатељу српског народа Петеру Хандкеу на љубави коју је на више начина посвједочио према српском народу и његовој Светој земљи – Косову и Метохији.

Шта је за њега лично Косово и Метохија и Косовски завјет и колико је тамо пронашао себе како у дивној умјетности коју ствара тако и у духовности, свједочи нам аутор и филмова “Енклава“ и “Чекајући Хадкеа“- Горан Радовановић.

Он се на врло топао начин сјећа и свог школског друга Уроша Анића, потоњег блаженопочившег оца Луке некадашњег игумана Цетињског и Дајбабаског манастира, као и неких других својих пријатеља који су ,,нестајали“ из њихових заједничких живота и одлазили путем духовног живота.

Радовановић је покушао да сабере и своје умјетничко стваралаштво и пренио и своје планове, подијелившии и дивну вијест да је завршено снимање његовог новог филма “Баук“, који је посветио бомбардовању СРЈ 1999. године.

Слободанка Грдинић

Разговор са редитељем Гораном Радовановићем

Pin It on Pinterest

Share This