Izaberite stranicu

У Митрополији црногорско-приморској, активно је 44 школе вјеронауке у оквиру којих вјероучитељи, сваки у свом мјесту ревносно и одговорно обављају повјерену им службу. Плодове њиховог труда, најљепше видимо на Дјечијем сабору, када на окупу сагледамо сва озарена лица дјеце, која се из свих крајева Црне Горе окупљају око Богомладенца Христа.

Поље мисије је увијек захтјевно, нарочито међу дјецом која траже ”цијелог човјека”, а ово наше вријеме, нарочито тражи од вјероучитеља да увијек бди пружајући љубав, подршку и помоћ дјеци и њиховим родитељима у свим недоумицама и искушењима који су свуда око нас, указујући им на прави пут и ријечима и примјером. Вјероучитељ, као и сваки хришћанин коме је повјерена нека група људи, свакодневно бира хоће ли се угледати на Христа и бити пастир који без обзира на све препреке и тешкоће, живот свој полаже за своје овце, или најамник који при првој опасности, првом искушењу, бјежи и напушта своје стадо остављајући га да буде растргнуто. (Јн. 10: 11, 12)

Вјероучитељи Црне Горе су у свим тешким временима, као и у годинама које су непосредно за нама, у често тешким условима, показали да су заиста добри пастири који љубав и бригу према дјеци, као и тежњу да дјецу учврсте у животу Цркве Христове, стављају испред свега и да су спремни да се суоче са многим изазовима. Стога, посебно мјесто у оквиру Дјечијег сабора има додјела признања ”Вјероучитељ године”, које у великом и тешком избору, издваја вјероучитеља који се прегалаштвом и препознатим плодовима свога рада поставља као узор и подстицај осталим вјероучитељима како треба обављати ову службу, као и вјерном народу дајући примјер хришћанског живота и рада на њиви Господњој. Додјела овог признања биће уручена на самом крају манифестације, у оквиру свечаног затварања Дјечијег сабора, када ће бити додјељене и награде за побједнике у свим такмичењима, као и благодарнице онима који су несебично помогли ову благословену манифестацију.

***

Нека су благословени сви вјероучитељи у нашем савременом добу, широм васељене, да буду благословени сви они који свједоче, и својим животом и својом вјером Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа, јер то јесте суштина сваке истинске праве вјеронауке – бити свједок Христа Бога од Дјеве рођенога прије двије хиљаде година и Духа Светога. Рођенога прије свих вијекова од Бога Оца, а у времену рођенога, када је дошла пуноћа времена, ради нас и нашега спасења, кроз Њега смо познали Бога љубави, Оца, и Сина и Духа Светога и свједочећи Бога љубави и Христа распетога за нас и васкрслога, ми у ствари свједочимо управо ту вјечну љубав.

И сви вјероучитељи су управо свједоци вјечне љубави, Бога као вјечне љубави, Свете Тројице, и љубави као јединога истинскога и правога начела на коме почивају васиона, човјек и људска историја и на коме се темељи и вјечно и непролазно људско достојанство.

Митрополит Амфилохије

Pin It on Pinterest

Share This