Izaberite stranicu

Трећа годишња изложба школе калиграфије „Дијак“ биће отворена у понедељак, 26. септембра, у 18 часова у галерији парохијског дома Храма Св. Саве на Врачару.

Изложбу ће отворити новоизабрани Епископ западно-европски г. Јустин.

На изложби биће приказано 30 радова полазника, насталих протеклих годину дана кроз школу у Београду и у манастирима Манасија и Студеница, а у свечаном делу отварања наступаће етно група „Аманет“.

Циљ изложбе је да се привуче што већи број људи који би се упознали и заинтересовали за ову стару технику исписивања слова.

Школа је основана по благослову блаженопочившег Патријарха Иринеја у јуну 2019. године.  Кроз школу је до сада прошло преко 100 полазника који су савладали основни курс и израдили свој први рад. Материјали за рад  са којима се полазници упознају и са којима раде су посебна пера, мастила, позлата и специјални папир. Циљ школе је очување ћирилице и културне баштине. У Србији је јако мали број школа које се баве овом древном техником.

Оснивач школе и предавач је Душан Мишић, дипломирани ликовни уметник црквене уметности, који се калиграфијом бави од 2008. године. Добитник је 11 награда и признања у овој области, међу којима се издваја златна палета коју је изборио три године заредом (2011, 2012, 2013) у конкуренцији 30 земаља и 18.000 радова.

ФОТОГРАФИЈЕ ШКОЛЕ И ОТВАРАЊА ПРОШЛОГОДИШЊЕ ИЗЛОЖБЕ

Pin It on Pinterest

Share This