Izaberite stranicu

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос Свету службу Божију у подгоричкој цркви Светог Ђорђа под Горицом.

Саслуживао му је Митрополит ловчански Бугарске Православне Цркве, који је јуче допутовао у посјету Митрополији црногорско-приморској, и свештенство двије митрополије.

У току Литургије Митрополит Јоаникије је у презвитерски чин рукоположио ђакона Ивана Црногорчевића.

Након читања Јеванђеља бесједио је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, архијерејски намјесник подгоричко-колашински.

Он је рекао да Господ више пута јединство Божије са људима пореди са свадбом.

“Још у Старом завјету, у једној од најљепших пјесама и најљепших књига библијских, која се зове Пјесма над пјесмама, управоје однос Бога и људске душе, то непрестано трагање људске душе за Богом и ишчекивање сусрета са Божјом близином описано као однос будуће невјесте, коју смволизује људска душа, и женика младожење, који је символ самога Господа”, рекао је он.

Објаснио је да се та старозавјетна слика преноси и у новозавјетни текст.

“Јер, очигледно је да је у израиљској традицији, из које потичу појмови, изрази и језик цијеле Библије, свадба је, као и овдје код нас, нарочито у Црној Гори гдје смо баштиници те израиљске традиције – најсвечанији могући догађај на земљи. Све, заиста, поприма неки изглед небески”, рекао је отац Гојко.

Господ у Новом забјету наједном мјесту, казао је отац Гојко, себе и апостоле пореди са младожењом и сватовима.

“Потреба да се то тако уради је, између осталог, у чињеници што на свадби, кад нас неко зове у сватове, на свадбу, укидају се наше личне, приватне, себичне потребе и циљ нашег присуства на свадби је дамладожењи и младој буде лијепо. И сви добијамо улоге свечара који ће ту радост да уљепшају”, истакао је отац Гојко.

Објаснио је да је Господ због тога, знајући ту традицију у којој је и сам оваплотио, упоредио Царство небеско са свадбом, да служимо Господу и другима не мислећи о себи.

Митрополит Јоаникије је на крају Литургије рекао да је сабране на Светој служби Господу овај недјељни дан удостојио великих радости.

“Данас нам је у госте, – а поводом празника Рождества Пресвете Богородице, који се приближава – дошао Његово Високопреосвештенство Митрополит ловчански господин Гаврило из Бугарске Православне Цркве да нас подсјети на старе наше везе, још од Светога Саве, још од Светога Патријарха српскога Јефрема, који је био бугарскога поријекла, да нас подсјети на родбинске везе наших краљева и царева, између српског и бугарског народа, да нас подсјети на завјештање Светих Кирила и Методија, Климента и Наумаи осталих словенских просветитеља и учитеља, да нас подсјети на заједничке наше духовне и културне коријене”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Митрополит Јоаникије је рекао да је друга радост данашњег сабрања, поводом почетка нове обнове храма под Горицом, то што је Црва добила новога свештеника Ивана Црногорчевића.

“Нека му буде срећно и благословено, нека га Божија благодат укријепи, оснажи, умудри, просвијетли за ову узвишену службу, која није нимало лака али јесте лијепа и света”, пожелио је новом свештенику Цркве Божије Митрополит Јоаникије.

Након Митрополита Јоаникија бесједио је Митрополит Гаврило, који је рекао да је за њега велики празник и велика Божја милост да у години дана, за интронизацију Митрополита Јоаникија и за годишњицу те интронизације, заједно служи са њим.

“Ми се на свакој Литургији поздрављамо са ‘Христос по среди нас – Јест и будет’!.Можемо бити из различитих народа, можемо бити из различитих крајева, али можмо бити ближи једни другима од рођених браће и сестара. Наши народи и наше помјесне Црке су принијели много жртве да можемо да кажемо ‘Христос по среди нас! – Јесте и биће!”, рекао је, између осталог Митрополит Гаврило.

Митрополит Јоаникије је на крају заблагодарио добротворима храма под Горицом. Старјешина храма протојереј Мирчета Шљиванчанин прочитао је имена добротвора.

Владимир Чађеновић је одликован архипастирском похвалницом за несебичну помоћ и дјелатну љубав показану у обнови овога храма. Он је храму приложио велико звоно на обновљено звонику.

Захвалницом храма под Горицом су одликоване сестре Тања и Анка Вучинић и Весна Радусиновић за даровано мало звоно на звонику на преслици.

Захвалнице храма су добили и: Новица Чупић, Мирослав Цимбаљевић, Александар Радуновић, Мирослав Јовановић, Млађен Шљиванчанин, Гојко Шљиванчанин, Душко Шарчевић, Ненад Јарамаз, Предраг Јарамаз, Драган Дамјановић, Зорица Церовић, Славиша Којовић, Елиза Петеичук, Милан Никитовић, Филип Микић, Анка Прелевић, Дарко Радуновић и Братство православне омладине “Свети Ђорђе”.

Потом је прирешен пригодан културно-умјетнички програм са послужењем за све присутне.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Жељко Драшковић

 

Pin It on Pinterest

Share This