Izaberite stranicu

Богословија Светих Кирила и Методија у Призрену на својој званичној Фејсбук страници саопштила је да је данас, 1. септембра 2022. љета Господњег, за призренске богословце свечано почела нова школска година.

“Данас смо свечано започели нову школску годину служењем Божанствене литургије и благодарственог молебна у Саборном храму Светог Георгија у Призрену.

Литургијом је началствовао в. д. ректора Богословије Епископ рашко-призренски г. Теодосије, уз саслужење о. Слободана Зековића из Бара, архимандрита Михаила, игумана Светих Архангела и професора у свештеном чину.

Својим појањем учествовали су ученици Богословије под вођством својих професора појања: јеромонаха Никите и господина Стефана Недељковића.

Након Литургије служен је помен благоверном цару Стефану Душану у манастиру Светих Архангела, где је старањем игумана и братије приређено послужење за све професоре и ученике, а дружење се наставило уз песму.

Благодаримо Богу што нас је све поново сабрао и удостојио да живимо, служимо и образујемо се у богословском гнезду на Бистрици”, објавила је на својој Фејсбук страници Призренска богословија.

Раније је Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска саопштила да су се од ове године у Призренској богословији стекли услови да сви ученици, захваљујући помоћи добротвора, имају бесплатно школовање.

Тридесетак ђака ове школе уједно су и најбројнији српски становници царског града у време школске године и њихов долазак представља велику радост за преостале Призренце и целу Епархију рашко-призренску.

Иначе Призренска богословија (www.bogoslovijaprizren.org) основана је 1871. године и дала је велики број црквених делатника, архијереја, свештеника, монаха и професора, који су обележили историју Српске православне цркве у последњих 150 година њеног постојања. Након потпуне обнове свих школских објеката 2016. године, Призренска богословија једна је од боље опремљених школа, са најсавременијим условима за интернатски живот и учење богословаца.

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This