Izaberite stranicu

Епархија рашко-призренска обезбедила је свим новим ученицима Призренске богословије Св. Кирила и Методија, укључујући и оне који су већ уписани, бесплатно школовање, уџбенике и интернат, укључујући и упис школе за нове ученике.

На тај начин Епархија рашко-призренска ће, захваљујући помоћи добрих људи, моћи да подмири све трошкове школовања ученика, и тако ће највише изаћи у сусрет родитељима, који су своју децу послали у Призрен, да би учили богословију, саопштено је из Епархије рашко-призренске.

„Искрено се надамо да ће ово бити додатни мотив за многе родитеље да своју децу, која желе да започну богословску школу, пошаљу управо у Призренску богословију, чиме ће дати и велики допринос нашој Цркви и Епархији са њеним верним народом, пошто је Призренска богословија један од најважнијих стубова црквеног и народног живота на Косову и Метохији“, поручио је епископ рашко-призренски Теодосије.

Епископ Теодосије који је и ректор Богословије, истакао је да цела Српска православна Црква, заједно са државом Србијом, улажу велике напоре да се очува српски народ на Косову и Метохији.

У обновљеној Богословији Св. Кирила и Методија у Призрену 1. септембра треба да започне нова школска година. Тридесетак ђака ове школе уједно су и најбројнији српски становници царског града у време школске године и њихов долазак представља велику радост за преостале Призренце и целу Епархију рашко-призренску.

Призренска богословија основана је 1871. године и дала је велики број црквених делатника, архијереја, свештеника, монаха и професора, који су обележили историју Српске Православне Цркве у последњих 150 година њеног постојања.

Након потпуне обнове свих школских објеката 2016. године, Призренска богословија једна је од најбоље опремљених школа код нас, са најсавременијим условима за интернатски живот и учење богословаца.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This