Izaberite stranicu

Поводом 27 година од злочиначке акције “Олуја”, данас је у Горњем манастиру Острог, уз благослов Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, служен помен за жртве једног од најсвирепијих злочина и највећег етничког чишћења српског народа, које се догодило од 4. до 7. августа 1995. године, извијестиле се Српске новине.

Помен, који је организовао Српски национални савјет Црне Горе, служио је протојереј-ставрофор Дарко Пејић, који се захвалио представницима Српског националног савјета што се сваке године молитвено сјећају егзодуса српског народа. Отац Дарко је у пригодној бесједи казао да наша Црква православна чува вјековно памћење, опрашта, али не заборавља.

„Сваки пут када паднемо није само по себи страшно све док устајемо. Свети људи, а то су људи Цркве, највише сметају онима који су у овоземаљском и ововјековном блату, а ти исти имају потребу да и друге, пошто сами неће да изађу из блата, увуку у блато”, казао је свештеник Пејић, поучивши сабране да нас из блата могу извући они који су изнад блата, а то су свети, честити и побожни.У име организатора скупа поводом годишњице злочиначке акције “Олуја” др Момчило Вуксановић, предсједник Српског националног савјета, је подсјетио на ријечи Његове светости Патријарха српског Порфирија да морамо да се клањамо и памтимо наше жртве – „да памтимо, али да не злопамтимо“ .

“За будуће генерације морамо да оставимо наук да им се то не би дешавало, као што се то претходном времену много пута дешавало српском народу. Ми смо опредијељени да са нашим сународницима у Србији и Републици Српској чувамо традицију, историју и културу и да будемо са њима и у вољи и у невољи”, истакао је Вуксановић.

Из Српског националног савјета су подсјетили да су почетком августа 1995. године НАТО пакт и хрватске снаге убиле више хиљада жена, дјеце и стараца, и протјерале више од 220.000 српског становништа са подручја Баније, Лике, Кордуна и Сјеверне Далмације, односно из Републике Српске Крајине.

Опширније на линку: Српске новине.

 

Pin It on Pinterest

Share This