Izaberite stranicu

Овај свечани научни скуп званично је отворен у среду, 15. јула 2022. године, поздравним словом модератора и главног организатора господина др Хелмута Обермајера (Dr Helmut Obermayr), који је већ на самом почетку захвалио свим учесницима (чији је број досегао и преко 250) као и самим организаторима овог скупа. Предавачи и референти ове значајне конференције били су угледни научници и професори, носиоци политичких функција, челници добротворних институција као и црквени великодостојници. Прво предавање одржао је професор др Филип Давид (Prof.dr. Philipp David) на тему Поверење као основни услов људског присуства (Vertrauen als Grundbedingung menschlichen Daseins), а одмах затим је уследило и значајно обраћање научника и аутора Јана Вецела (MA Jan Wetzel) на тему поверења и ауторитета, те тиме повезаном трансформацијом демократских односа. Од посебног значаја било је и обраћање председника општине, господина Томаса Штелцера (mag. Thomas Stelzer). У наставку је одржано заједничко дружење и вечера, када су сви учесници имали прилику да се ближе упознају и размене мишљења на релевантне теме.

Други дан Летње академије отпочет је у јутарњим часовима предавањем проф. др Катрин Штајнер Хамерле (Prof. Dr. Katrin Steiner Hamerle) на тему актуелних промена у свету са фокусом на то како рат и пандемија утичу на демократију. Значају овог научног скупа допринели су својим поучним излагањима и преостали професори и референти: др психијатар Аделхајд Кастнер (Prim.Dr. Adelheid Kastner), др Регина Полак (Dr. Regina Polak) и др Сузана Гилмајер Бухер (Dr. Susanne Gillmayr-Bucher). Уследила је жива и интерактивна дискусија, током које су присутни имали прилику да предавачима поставе питања али и да искажу своја виђења на одређене теме.

И трећи дан овогодишњег научне конференције био је обогаћен изузетним предавањима, која су стремила да дају одговоре и отворе нове перспективе на најактуелније изазове данашњег друштва. Последњи дан су се као представници Епархије аустријско-швајцарске прикључили и свештеници Српске Православне Цркве, протојереј Славиша Божић из Беча, као и протојереј Никола Пантић из Гмундена. Последњег дана је и Његово Преосвештенство Епископ Андреј одржао значајно предавање, након чега је уследила отворена дискусија са публиком, на чија питања су стрпљиво одговарали уз Епископа Андреја и Његова Еминенција Бискуп Манфред Шојер (Bischof Dr. Manfred Scheuer) као и модератор скупа. Након предавања је уследило и разгледање самостана Кремсминстера, са посебним фокусом на велелепну и богату библиотеку, која поседује значајне и ретке књиге већ из првих векова.

Извор: Епарахија аустријско-швајцарска

Pin It on Pinterest

Share This