Izaberite stranicu

У организацији удинске архидиоцезе 09. јула 2022. године у месту Ћерћивенто (Cercivento) у италијанској покрајини Фриули, одржан је Симпозијум на тему “Хришћански Исток и Запад. Хришћанска љубав уједињује и благовести”, известила је Епархија аустријско-швајцарска. Традиционални сусрет представника Римокатоличке и Православне цркве се и ове године одржао у поменутом градићу који посебно негује међуцрквени дијалог.

Централни део насеља који је обогаћен мозаицима и фрескама на зидовима зграда, са темама из Старог и Новог завета, као и изложба икона сведоче о великом интересу за православну литургијску уметност. Намера да се догађаји из свештене историје света представе мозаицима на отвореном, на зградама, остварена је руком о. Марка Рупника из центра „Алети“ у Риму и названа је „Библија под ведрим небом“. Изложба икона носи назив „Насликати невидљиво у италијанским манастирима“, и све иконе су дело монаха и монахиња у централној и северној Италији, и израђене су углавном у византијској традицији.

У раду Симпозијума су учествовали испред Римокатоличке цркве домаћин, надбискуп удински Andrea Bruno Mazzocato и као гост надбискуп Rino Fisichella, један од водећих италијанских теолога, академик и почасни председник папске конгрегације за евангелизацију. Као представник Православне цркве учествовао је свештеник Душан Ђукановић, парох у Удинама, Порћији и Тревизу. На самом почетку домаћин је поздравио све присутне а потом је о. Душан представио личност и дело Св. Јована Кронштатског у светлу хришћанске љубави. Надбискуп Fisichella је изложио свој рад на тему вредности хришћанске љубави у папској енциклици Evangelii Gaudium.

По окончању богословског дела сусрета отворена је поменута изложба икона, а затим послужена трпеза љубави. Ово време је искоришћено за разговор о прошлим догађајима у којима су учествовали представници ове две цркве, као и могућности за даљу сарадњу и помоћ у вршењу црквене мисије у овом делу света где живе наши верници, известила је Епархија аустријско-швајцарска.

Pin It on Pinterest

Share This