Select Page

Епископ Кирило служио је јутрос 18. јула 2022. године Свету архијерејску литургију у манастиру Светог Сергеја Радоњешког у Микулићима код Бара. Саслуживали су му протојереј-ставрофор Слободан Зековић и јереј Никола Радовић, а за пјевницом одговарале сестре из овог манастира и хор „Свети Јован Владимир“ из Бара.

Владика Кирило је рекао да је молитвено сјећање на преподобног оца Сергија који је уз преподобног Серафима најпознатији светитељ руски на цијелом свијету, а живот оца Сергија је везан за смутно вријеме, вријеме разједињености руских кнежева. ”Нема јединства без јединства са Богом”, нагласио је Владика додавши да је нашим друштвом завладала шизофренија, као последица грехопада, против чега се Свети Сергије борио и изборио.

”Оно што је важно истаћи је то да он није остао само ”аутистичан” и свима непознат у шумама радоњешким, него кад је постигао то своје унутарње јединство, трудио се молитвом, савјетом и благословом, да постигне и то народно јединство”, рекао је и додао како је Свети Сергије имао савезника у томе, Светог књаза Димитрија Донског. Владика је затим подсјетио присутне на историјске догађаје ослобађања руске земље од Татара и Монгола, за које је заслужна молитва Светог Сергија. ”Такав је био и наш Свети Петар Цетињски и остали славјанофили као што су Пушкин, Достојевски и многи други”, додао је Владика Кирило и нагласио да треба да слушамо њихову науку и њих да слиједимо.

Владика је такође подсјетио на овоземаљску кончину овог великог светитеља, као и на његово јављање иноку и ископавање нетљених моштију. ”Ове године славимо велики јубилеј 600 година обретенија његових моштију”, рекао је Владика подсјетивши на чувену икону Свете Тројице Андреја Рубљова, која је постала и канонски образац сликања Свете Тројице, а која је сликана управо за овај храм.

”Манастир Светог Сергија постаје главни центар руске земље, а руски народ га назива игуманом руске земље. Његови ученици су основали многе манастире, у Подмосковљу и шире”, рекао је Владика и подсјетио колико су руски цареви улагали у ове манастире, а и на то да се Московска духовна академија налази управо у склопу Тројицесергијеве лавре. ”Његов утицај је васељенски, а веома је вађно да је Бог надахнуо Митрополита Амфилохија да сагради овај манастир у руском стилу, да се и ми који не можемо да дођемо до лавре, помолимо овом великом чудотворцу”, нагласио је.

”Свети људи чија је памјат вјечнаја, живе у Христу и над њима друга смрт нема власти већ царују са Христом, те тако и преподобни Сергије који нам помаже својим молитвама у свим нашим тешкоћама, а нарочито се моли за јединство Словена”, рекао је нагласио да треба волимо човјека онаквог какав је, а не онаквог какав бисмо ми вољели да он буде.

Владика Кирило је још једном честитао празник свима, благословио их и пожелио да им господ подари мир, а свим људима јединство, напредак у вјери, здрављу и матушки Теодори напредак у обитељи.

Након Свете литургије, манастир је опходила литија те је пререзан славски колач, а заједничарење настављено уз празничну трпезу љубави. Кум овогодишње славе био је Веселин Драшковић који је славу за следећу годину предао Мију Брацовићу.

Тијана Лекић

Фото и видео: Дејан Вукић

Pin It on Pinterest

Share This