Izaberite stranicu

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

Саслуживали су му протојереј-ставрофор Дарко Пејић, протојереј Остоја Кнежевић, протосинђел Пајсије (Ђерковић), јеромонах Гаврило (Раичевић), јерођакон Сионије (Зорић), ђакон Мирослав Демчук и јерођакон Михаило (Пајовић).

Након читања Јеванђеља бесједио је отац Дарко Пејић који је рекао да је је човјеку лако када је у близини Божјој.

“Ниједан посао неће да сломи дух његов. Ништа му није тешко: ни мржња других, ни страдање на правди Бога – све подноси.. А када изгуби ту близину, ту љубав Божју, када се гријехом удаљи од Бога, онда се нешто друго настањује у срце његово. Зло заокупи његов ум, спусти се у његову душу, засједне и онда води човјека гдје хоће и како хоће”, рекао је он.

Додао је да нам ништа не треба да буде тешко зарад љубави Божје.

“И да се помолимо Господу, и да га замолимо, и да му захвалимо, и да га прославимо”, рекао је отац Дарко.

На крају Свете службе Митрополит Јоаникије је казао да данас прослављамо велике Божје угоднике.

“Светог Саву Горњокарловачкога који је пострадао од нацистичке усташке руке. Није хтио да напусти своју паству, иако је могао да спаси свој живот. У том погледу, поступио је на исти начин као и Свети Петар Дабробосански, кога смо јуче прославили.у Илијашу, са осталим светим угодницима Божјим, мученицима пострадалим што од нацистичке што од комунистичке руке”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Казао је да се исто тако сјећамо да је пострадао и наш Митрополит Јоаникије Липовац, само због тога што је изобличавао комунистичко безбожништво, иако је показао велику милост према свима у току окупације.

“Родбину многих од својих злотвора је спасио – то је познато. Али је пострадао на правди Бога. И није дошло до покајања у Црној Гори као што јесте у Русији због убиства цара Николаја и царске породице. То је био стравични злочин”, казао је Владика.

Подсјетио је да се Свети цар Николај био повукао.

“Рекао је, ако сам ја проблем, повлачим се. Замјерили су му многи Руси због тога који су жељели да се очува руска царевина, али он је тај корак направио да би се народ помирио. Међутим, то није било довољно. Безбожници бољшевици су убили, не само њега него и цијелу његову породицу”, казао је Владика Јоаникије.

Додао је да је на том злочину дуго гра грађена држава.

“Није се смјело то поменути у вријеме владавине Лењина, па и Стаљина, иако је он био нешто мекши, а посебно Хрушчова. Нијесу се смјели поменути Свети цар Николај и његова породица, нити на било који начин споменути њихова ликвидација”, подсјетио је он.

Додао је да се распало све што је грађено на томе злочину.

“И како се распала та наизглед моћна, али изнутра слаба творевина Совјетски Савет, тако је до Руса дошло до покајања. Они су врло брзо, када се Русија вратила себи, прогласили Свете царствене мученике и прибројали их лику светих”, рекао је Владика.

Владика је нагласио да ми у Црној Гори имамо посебан разлог да их молитвено помињемо.

“Романови су од Митрополита Данила Петровића па све до краја владавине краља Николе били покровитељи Црне Горе. То не треба да заборавимо. Не смију данас за нас бити нешто друго они који су нам били заштитници и покровитељи. Треба да памтимо и да благодаримо”, нагласио је Митрополит Јоаникије.

Подсјетио је такође да је цар Николај у Првом свјетском рату спасио српски народ.

“Ми нијесмо спремни да кривотворимо историјске чињенице него да их саопштавамо онакве какве оне јесу. И, наравно, није само то заслуга Светог цара Николаја. Пођите у Свету земљу па видите које је све храмове тамо подигао, најљепше храмове у Светој земљи. И најљепше православне храмове по Европи које је градила руска царска породица Романових”, рекао је Митрополит Јоаникије.

Подсјетивши да је цар Николај пострадао од бољшевика, а Свети Сава Горњокарловачки од усташа нациста, казао је да измешу комуниста и нациста можемо наћи многе разлике али и многе сличности.

“Једна од тих сличности је чињеница да су лако посезали за великим и масовним злочинима. И оно по чему се препознају и једни и други – то је мржња против православља. А те мржње видимо да дансс има на исти начин и у Европи. И то многи већ не скривају”, упозорио је Митрополит Јоаникије.

Подсјетио је на ријечи Господа Исуса Христа: Будите мудри као змије, а безазлени као голубови.

“А то значи да треба да видимо шта се догађа и у каквом свијету живимо. Али и да се наоружавамо прије свега вјером, добротом, љубављу, милосрђем, мколитвом… И да се молимо и за своје пријатеље и за своје непријатеље. Ту ће молитву примити Господ, јер Он нам је заповиједио да се тако молимо. А молећи се на такав начин, Њега слиједимо. Идемо тако путем Христовим, сигурним путем – путем спасења. И већ овдје осјећамо близину Царства небескога”, поручио је Митрополит Јоаникије.

Радосав Рајо Војиновић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This