Izaberite stranicu

Музички програм овогодишњег, 36. фестивала “Град театар”, отпочео је 14. јула у Манастиру Свете Тројице у Стањевићима наступом хора “Виртуози” под диригентским вођством маестра Бојана Суђића.

Маестро Суђић је, поздрављајући публику, казао да је програм започет молитвом “Оче наш” руског композитора Николаја Кедрова, која је написана прије тачно 100 година.

“У години у којој је овај композитор са својом породицом емигрирао из бољшевичке Русије остављајући иза себе оперске дане Бољшој и Маринског театра, гдје је наступао као баритон и наставио живот у Берлину и Паризу”, казао је Суђић.

У првом дијелу програма изведени су бисери православне духовне музике композитора Стевана Христића, Стевана Стојановића Мокрањца и Сергеја Рахмањинова, чије “Свеноћно бденије” представља и незаобилазан репертоар свих најбољих свјетских професионалних хорова, по свему и једно од највреднијих и најзахтјевнијих ђела хорске музике уопште. Други дио концерта су обиљежиле свјетовне композиције Мокрањца, Константина Бабића и Милорада Кузмановића, које пред хорске пјеваче постављају највеће захтјеве у свим елементима вокалног израза.

Фестивалски хор “Виртуози” чине најбољи одабрани професионални пјевачи из Београда и Новог Сада, док је Суђић свакако најистакнутије диригентско име у музици данашњице на овим просторима. Већ више од једне деценије умјетнички је директор Музичке продукције РТС, шеф диригент реномираних ансамбала – Симфонијског оркестра РТС-а и Хора РТС-а, а умјетнички је директор БЕМУС-а.

Бојан Суђић и хор “Виртуози” су се, на захтјев публике, вратили на бис током којег су извели Мокрањчеву “Пету руковет”.

Након концерта, Суђић је казао да је публика била предивна.

“Треба заиста доћи до Стањевића, јер хорска музика у посљедње вријеме није толико популарна да би се направио један такав подвиг. Чини ми се да је цијела публика више него задовољна, јер је ово један предиван амбијент и уопште музика у овом амбијенту даје нешто ново што нисмо имали прилику да искусимо до сада”, истакао је Суђић и додао да је манастир прије свега живот, као што је и хришћанство живот.

“Оно је у пуноћи и комплетно представља живот и све оно што се у животу одиграва”, казао је Суђић, захваливши се братству Манастира Стањевићи на указаном гостопримству.

Он је додао и да је везан за овај простор и Будву, те да је хтио да “Граду театру” подари музички догађај који ће извести специфичан скуп изузетно надарених људи, први пут уједињених посебно за ово вече.

Суђића ће публика “Града театра” бити у прилици поново да види и чује 30. јула на сцени Између цркава, када ће са чувеним виолинистом Стефаном Миленковићем одржати концерт, а на репертоару ће бити Сен Санс, Паганини, Чајковски и Дворжак.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This