Izaberite stranicu

У намери да обележимо 100 година од рођења Дејана Медаковића, нехотице смо превидели другу његову годишњицу: 50 година од његовог избора у чланство САНУ, 1972. године – овако је своју поздравну реч јуче у САНУ започео њен председник Владимир С. Костић, на свечаној академији уприличеној поводом првог поменутог јубилеја.

Истичући да “не би могао да тврди да је познавао Дејана Медаковића”, Костић је истакао:

– Присећајући се, а богами и поново ишчитавајући његове списе, данас превасходно усмеравам пажњу на бреме патње и бриге коју је прикривао између осталог и својом барокном појавом, плативши тешку и исцрпљујућу цену своје способности да види даље и да види више од других. Памтим праву егзистенцијалну тугу којом је описивао судбину и удесе свог народа…

Поводом века од рођења академика, писца, историчара уметности и једне од најмаркантнијих личности наше културе, присутнима се најпре обратио Владимир Вукашиновић, протојереј ставрофор, преносећи поздраве и благослов патријарха Порфирија.

– Није се устезао нити стидео тога да делује на ползу своме роду, остао је веран народу и цркви и у доба идеолошких неслобода, а плодови те верности живе не само у његовом делу већ и у генерацијама тим делом надахнутим – рекао је о Медаковићу Вукашиновић.

Председник Скупштине Вукове задужбине проф. др Бошко Сувајџић, служећи се и познатим описима из пера Драшка Ређепа, који је Медаковића славио као великог и у много чему последњег нашег свезнадара и барокног Србина, навео је и опаску Љубомира Симовића о опречности појмова садржаним у насловима чувених Медаковићевих књига – “Каменови” и “Ефемерис”.

Академик Василије Крестић сећање на Медаковића као часника Академије али и као свог великог пријатеља и подршку у тешким тренуцима, такође је започео истичући у којој је мери Дејан био посвећен САНУ, али и дубоко одан свом народу и држави.

– Спреман да подржи сваког вредног кандидата, Дејан је увек упозоравао на “хабит”, на то да академик мора бити личност која ће импоновати и доприносити угледу куће – рекао је Крестић о Медаковићу који је био управо такав члан Академије, са стваралачком ватром, искричавим идејама, огромном радном енергијом, неисцрпним плановима и великим визијама.

Председник Матице српске проф. др Драган Станић причао је јуче о Медаковићу као једном од изузетних људи, високо креативних и интелектуално суверених личности аутентичног значаја и великог формата, у којима се спонтано обједињују опште, посебно и појединачно – али и као о интелектуалном горостасу који остаје у пуној присности са својим народом и његовом историјском судбином.

ПРОГРАМ ЗА ЈУБИЛЕЈ

НА предлог Вукове задужбине основан је Одбор за обележавање стогодишњице рођења Дејана Медаковића, сачињен од представника за Медаковићев развој важних градова – Сремских Карловаца, Новог Сада, те институција у којима је оставио траг – Матице српске, Филозофског факултета у Београду, Народног музеја… Председник Одбора Сувајџић навео је читав низ догађаја током године, и богат програм за предстојећи дан рођења Медаковића, четвртак, 7. јул.

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This